6.7 C
Sisak
Nedjelja, 17 listopada, 2021

Nazaposlenost u odnosu na svibanj manja, no u godini dana gotovo 10 posto viša

- Marketing-spot_imgspot_img

Na području Siska i Banovine krajem lipnja registrirane su 6.422 nezaposlene osobe, što je za 108 manje nego u svibnju. No, u odnosu na prošlogodišnji lipanj, bez posla je 548 osoba više ili 9,3%.

Pad nezaposlenosti u zadnjih mjesec dana zabilježen je na području Dvora, Gline, Gvozda, Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Sunje, Topuskog i Siska.

Najviše je nezaposlenih među ljudima s trogodišnjim i četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem, kojih je oko 3,5 tisuće, odnosno nešto više od 50 posto od ukupnog broja nezaposlenih, no u evidenciji je i 400-tinjak osoba s višim i visokim obrazovanjem. Prema dobi, posao najteže pronalaze osobe u dobi od 50 do 60 i više godina, kojih je na Zavodu gotovo 3 tisuće.

Ukupno je tijekom lipnja prijavljeno 190 slobodnih radnih i to većinom za uslužna i trgovačka zanimanja te za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji kao i tehničare i srodna zanimanja.

Prošlog je mjeseca na sezonskim poslovima na moru, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zaposleno 100 radnika iz evidencije PU Sisak.

Ako gledamo područje cijele Sisačko-moslavačke županije krajem lipnja ove godine na području županije je bez posla bilo 9480 osoba, što je u odnosu na svibanj ove godine pad nezaposlenosti za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini nezaposlenost porasla za 13,9 posto.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti