Naslovnica Vijesti SMŽ Ljetni sportski kamp Udruge OSI SMŽ

Ljetni sportski kamp Udruge OSI SMŽ

Tijekom tri ljetna mjeseca, vodeći se osnovnim ljudskim pravom da bavljenje sportom ne smije biti povlastica, već pravo dostupno svima, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i ovog je ljeta osmislila zabavno-rekreativne aktivnosti kroz projekt pod nazivom Ljetni sportski kamp „MI TO MOŽEMO“ kojeg financira Grad Petrinja kroz javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga u iznosu 20.000,00 kn.

Djeci s teškoćama u razvoju i mladima te osobama s invaliditetom Udruga će tijekom ljetnih mjeseci organizirati u dva navrata kupanje u Topuskom, dva odlaska u Bowlingclub na kuglanje u Zagreb te tri sportsko-rekreativna druženja u Centru Capriccia u Nebojanu od kojih je prvo održano u srijedu, 8.srpnja.

Kamp je zamišljen kao oblik neformalnog druženja svih članova obitelji, a u provođenje aktivnosti uključeni su i zaposlenici i volonteri Udruge. Obiteljskim druženjem razvija se međusobna interakcija, socijalno uključivanje, jačanje kompetencija te stvaranje mreže međusobne podrške i povezivanja. Sport za ovu grupu korisnika udruge ima veću važnost nego u slučaju prosječnog čovjeka, obzirom da spadaju u skupinu kojoj treba sustavna rehabilitacija neophodna za očuvanje elementarne fizičke kondicije i pokretljivosti.

Udruga nastoji pružiti te kontinuirano razvijati nove oblike socijalnih usluga, a dodatno ovim projektom osmišljavaju njihove slobodno vrijeme, a samim tim i socijalnu uključenost u život zajednice. Pružanje kvalitetnih aktivnosti slobodnog vremena u kojima će se poticati samostalnost, emocionalni razvoj i socijalna integracija djece s teškoćama doprinose njihovom kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, kod nekih i stjecanje novih znanja i vještina te novih iskustava kroz sportske aktivnosti.
Na prvom druženju u Centru Capriccia u Nebojanu svima su bili dostupni novi i stari sadržaji koje Centar pruža, a svi su uživali u trosatnom druženju. Kamp se nastavlja u srijedu, 15.srpnja odlaskom na kupanje u Topusko, a Top terme uključile su se i ove godine u projekt donacijom besplatnih ulaznica na vanjske bazene.

Komentirajte