Naslovnica Vijesti SMŽ Stožer: U SMŽ 34 slučaja, 166 osoba u samoizolaciji

Stožer: U SMŽ 34 slučaja, 166 osoba u samoizolaciji

Održana je u četvrtak sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije nakon koje je Roman Rosavec, zamjenik sisačko-moslavačkog župana i načelnik Stožera civilne zaštite naše županije izvijestio o trenutačnom stanju s koronavirusom u našoj županiji.

„Nakon 42 dana, točnije do 17.lipnja nismo imali novooboljelih, a obzirom na današnju situaciju na današnji dan ukupno na području Sisačko-moslavačke županije ukupno su oboljele 34 osobe. Od te 34 osobe, najveći broj zaraženih dolazi sa područja Kutine, njih 13, u Petrinji šest novooboljelih i obrađenih osoba od kojih je jedna osoba strani državljanin sa područja BiH koji je na radu na području Petrinje. Pet osoba imamo na području Siska, te po jednu osobu u Hrvatskoj Kostajnici, Donjim Kukuruzarima, Dvoru, Novskoj i Martinskoj Vesi“, rekao je načelnik Stožera dodavši kako je ukupno u samoizolaciji 166 osoba, od kojih u Kutini i okolici 66.

„Jedan nemili događaj, jedno okupljanje je postalo žarište na području Moslavine. Mislim da nam je to primjer svima na koji način ne bismo trebali postupati i da bi i dalje trebali ostati krajnje odgovorni kao briga za nas pojedince, ali i naše sugrađane. Uistinu se nadam i kroz ovaj primjer, ali i kroz ovaj apel kojeg ponovno kao načelnik Stožer upućujem svim našim sugrađanima, ostanite odgovorni, brinite o sebi, bližnjima, poštujte mjere i propise koje nalaže kako Nacionalni tako i županijski Stožer, naročito ukoliko imate potrebe za pružanjem određenih zdravstvenih usluga, poštujte određene protokole“, poručio je Rosavec.

„Od 17.lipnja imamo utvrđenih četiri kršenja samoizolacije i to se dogodilo u vrijeme izricanja odnosno donošenja odluke o obveznoj samoizolaciji državljana koji dolaze iz BiH i Republike Srbije, a zadnje je utvrđeno 4.srpnja. Nije se radilo o našim državljanima i građanima, nego građanima koji su došli iz drugih zemalja. Od 4.srpnja nemamo utvrđenih kršenja mjera samoizolacije.“, rekao je predstavnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Robert Vukić.

„Ukoliko se ne osvijestimo, model ponašanja ne prilagodimo virusu, bojim se da ćemo ignoriranjem svih preporuka, od Nacionalnog i županijskog Stožera, plaćati veliku cijenu sa povećanim brojem oboljelih. Sve je to za sada dobro, lakše su kliničke slike, ali morate znati da su najveći broj oboljelih su upravo mlade osobe koje imaju značajan i dobar imunobio potencijal. Na vrijeme smo osigurali i zatvorili domove umirovljenika, da tamo virus dođe znate i sami da bi posljedice bile velike“, napomenuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslav Brkić.

Ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić  dr.Tomislav Dujmenović istaknuo se kako u bolnički i zdravstveni sustav virus nije probio.

„Ulazak i dolazak u bolnicu je kontroliran kroz trijažno mjesto. Molimo sve bolesnike da ulaze u bolnicu sa zaštitnom maskom. Isto tako molimo za strpljenje. Mi smo im na neki način nastojali pratiti situaciju tako da smo na trijažno mjesto postavili suncobrane, klupe za sjedenje, toalet, u fazi je nabavka vode, isto tako zabranjena je posjeta bolesnicima u cilju njihove zaštite. Stoga molimo za strpljenje njihove obitelji i molimo da koriste u vrijeme posjeta, razgovaranje preko Skypea. Najtežim bolesnicima je dozvoljena jedna posjeta od strane najbliže rodbine“, rekao je dr. Dujmenović.

Komentirajte