Naslovnica Vijesti Kultura U Kutini promocija knjige o baki Mari

U Kutini promocija knjige o baki Mari

Muzej Moslavine Kutina organizira u Etno kući u Crkvenoj ulici u Kutini u utorak, 7. srpnja, u 19 sati promociju knjige o baki Mari pod nazivom “Bila jedna djevojčica”. Promotori su Slavica Moslavac i Vesna Tomljenović dok u glazbenom programu nastupaju KUD Seljačka sloga iz Kutinskog sela, Kutina i VS Rusalke iz Kutine. 

Cijeli život Marije Lenart, od milja zvana baka Mara vezan je za promidžbu tradicijske pjesme, plesa i narodnog veselja. Danas, iako u poodmaklim godinama (87. godina!) još uvijek ne miruje, ne povlači se i vrlo je aktivna te ne možemo zamislili nastup KUD- a „Seljačka sloga“ iz Kutinskog sela iz Kutine bez nadaleko prepoznatljive,čak možemo reći brendirane pjesme s počimaljombakom Marom,koja svojom osobnošću, načinom i doživljajem glazbepridonosi posebnosti izvedbe pojedinog napjeva.Nisu uvijek iste pjesme bile aktualne, već su se one tijekom vremena mijenjale, dograđivale, a u suradnji s drugim pjevačima i kazivačima obnavljaletako da su pjevači i pjevačice iz Kutinskog sela u svoju riznicu napjeva uspjeli sakupiti ne mali broj naslova, pa su za buduća pokoljenja izdali čak tri nosača zvuka pod nazivima:Moslavino, lijep si kraju /30/; Išel je dragi dragoj spat /16/i Kada sam tebi došao /13/.

Od najranije mladosti baka Mara se aktivno uključila u brojna kulturna-umjetnička i društveno-politička događanja sela, grada, regije, pa i van granica gdje je KUD bio pozvan. Bilo je tu i pučkih igrokaza, sa vjernom interpretacijom radnji kao što je čehanje perja, vinski, martinski obredi, svadbeni običaji, nekoliko desetljeća veliki doprinos oživljavanju tradicije dali su sudjelovanjem u fašničkim obredima Fašnika U Kutini, tako da su sudjelovali i u svečanosti otvorenja etnografske izložbe Poklade i pepelnica u Moslavini koja je priređena u Galeriji Muzeja Moslavine 2003. godine. Njihovo predstavljanje obreda krenulo je sa pozornice u Kutinskom selu, a značajan uspjeh postigli su i na Voloderskim jesenima 1985. godine i drugdje.

Kutinsko selo je dobar primjer kako oživjeti ruralnu tradiciju, a biti gotovo u gradu, tako da je na pojedinim lokacijama sela (Društveni dom, Jurkovićevo dvorište, Trem Sandre PrevendarNekvapil…) bilo snimljeno i nekoliko filmova sa HTV ekipama iz Zagreba. Pjesmom s Trema često su ispraćali konjanike na hodočašće u Mariju Bistru, kao i druge učesnike brojnih događanja kao što je Izbor slovačkih ljepotica u jesen 2014. godine.

Komentirajte