Naslovnica Vijesti Kultura U H. Kostajnici završnica 13. Smaragdnog eco film festivala

U H. Kostajnici završnica 13. Smaragdnog eco film festivala

U petak, 26. lipnja 2020. godine u Hrvatskoj Kostajnici se završava 13. izdanje Smaragdnog eco film festivala, 
jedinstvenog putujućeg festivala filma o zaštiti okoliša i prirode. Ovogodišnje izdanje, pomalo drukčije od ostalih izdanja zbog svjetske krize virusa covid-19, počelo je 21.lipnja u Zagrebu. Na krovu Centra mladih Ribnjak, proglašeni su pobjednici, te su prikazani pobjednički filmovi.

Kako je u konkurenciji bilo 35 filmova pristiglih iz 21 zemlje, a selektiranih u 4 kategorije, međunarodni žiri je odlučio slijedeće;
– član žirija Ruriku Uzu iz Japana je proglasila najbolji film u kategoriji dječjeg eko edukativnog: “Plantae” brazilskog autora Guilherma Gehra.
– član žirija Juliana Paniague iz Kolumbije proglasila je najbolji film u kategoriji animiranog filma: “Echo” iranskog autora Barzan Rostamija.
-član žirija Rachel Caplan iz USA je proglasila najbolji kratkometražni film: “Traces” belgijskog autora Sebastiena Pinsa.
– član žirija Jaume Quiles iz Španjolske je proglasio najbolji dugometražni film: “Stalking Chernobyl: exploration after apokalypse” brazilske autorice Iare Lee

Otvaranje festivala na terasi Centra mladih Ribnjak ugostilo je glazbenika Andriju Rudića, dok je fotograf Nikola Šolić izložio fotografije pod nazivom “Una-voda”. Festival je otvorio talijanski film o Smaragdnom eco film festivalu pod nazivom “Festival na pedalama” autorskog dvojca Marca Carlonea i Francesca Rasera, koji je snimljen prošle godine u sklopu europskog projekta koji se bavi filmskim aktivizmom na području Balkana. Osim pobjedničkih filmova, prvi dan festivala u Zagrebu je završio svjetskom premijerom eksperimentalnog filma “The corona” autorice Branke Bešević Gajić iz Srbije.

Zatvaranje festivala će prikazati ostale filmove koji su bili u konkurenciji za plaketu SEFF-a. U Hrvatskoj Kostajnici ceremonija zatvaranja festivala počinje u 21 sat u atriju hotela Central gdje će publiku ponovno zagrijati glazbom Andrija Rudić. Ulaz je slobodan.

Tijekom festivala su realizirane filmske radionice s djecom i mladima na kojima je nastao i film koji će biti premijerno prikazan na sljedećem izdanju Smaragdnog eco film festivala.

Promotor, tj. “kum” 13. SEFF-a je glumac Asim Ugljen, dok vizual festivala potpisuje crtač stripa i ilustrator Dubravko Mataković. Pokrovitelj festivala je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok su partneri Centar mladih Ribnjak i festival “Tesla in Lika” iz Gospića.

Smaragdni eco film festival je član međunarodne mreže zelenih filmskih festivala Green film network, te je jedinstven u svijetu po tome što međunarodni festivalski tim putuje biciklima po ruralnim i urbanim mjestima Pounja i šire regije, prikazivajući publici filmove koji bude ekološku svijest. SEFF je filmski festival bez ugljičnog otiska.

Komentirajte