Naslovnica Vijesti SMŽ Početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Petrinji

Početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Petrinji

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i direktor komunalnog poduzeća „Privreda“ Miodrag Čavić predstavili su u četvrtak okupljenim uzvanicima i novinarima početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), kapitalnog objekta u sklopu EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.

Izgradnja UPOV-a i pripadajuće pristupne ceste investicija je vrijedna 52,27 milijuna kuna (bez PDV-a) a radovi na ovoj komponenti projekta trajat će sljedeće dvije i pol godine, pri čemu će radovi na izgradnji trajati godinu i pol dok će preostalih godinu dana trajati probni rad samog uređaja te uklanjanje eventualnih nedostataka.

Ugovor za izgradnju UPOV-a potpisan je prošle godine a radove će provoditi talijansko-slovensko-hrvatska zajednica ponuditelja. Vodeći član zajednice talijanska je tvrtka Atzwanger a uz nju u izvedbi ugovora sudjelovat će i slovenska tvrtka Eko-Loko te dvije hrvatske tvrtke, Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada te petrinjski PetrolProm.

Ugovor će se provoditi u tri faze.U sklopu prve faze bit će izvedeno projektiranje te potrebni istražni i terenski radovi kao i ishođenje svih dozvola i suglasnosti za izgradnju. U drugoj fazi provest će se radovi na samoj izgradnji uređaja, nasipnog platoa za obranu UPOV-a od poplava teće se izgraditi pristupna cestasa svom potrebnom infrastrukturom, dok će tijekom završne, treće faze uz probni rad biti provedena i obuka djelatnika Privrede za rad u samom UPOV-u.

„Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24.000 ekvivalent stanovnika i s trećim stupnjem pročišćavanja konačno će se pročišćavati sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postići ćemo usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda u svrhu postizanja i očuvanjakvalitete voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju“ izjavio je direktor petrinjske Privrede podsjetivši kako je trenutno u sustavu odvodnje u funkciji 3.151 priključak, odnosno na javnu odvodnju priključeno je više od 9 tisuća stanovnika Petrinje i okolice, čije se otpadne vode sada bez pročišćavanja ispuštaju u rijeku Kupu.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ ukupne je procijenjene vrijednosti od gotovo 345 milijuna kuna (bez PDV-a) a Europska unija ga sufinancira sa 71 posto.

 

Komentirajte