Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Boris Trupčević: Da se mediji ponašaju kao Facebook i Google, ne bi...

Boris Trupčević: Da se mediji ponašaju kao Facebook i Google, ne bi postojali na tržištu

[ad_1]

Jedna od najvećih ovdašnjih medijskih kuća, Styria Media Group, za vrijeme pandemije novog koronavirusa pokrenula je kampanju usmjerenu prema podržavanju hrvatskih tvrtki – od kupovine hrvatskih proizvoda do usmjeravanja oglašivačkih budžeta prema domaćim medijima, umjesto prema globalnim tehnološkim platformama poput Facebooka i Googlea.

Društveni mediji i mediji: Nekad saveznici, danas suparnici

Iako su mediji i društveni mediji te druge platforme nekad bili saveznici, danas su sve više suparnici. Dugo su živjeli u simbiozi – mediji su nudili, a i dalje nude, sadržaj koji su konzumirali korisnici tehnoloških platformi i tako se zadržavali na njima. Zauzvrat su mediji dobivali promet prema svojim stranicama koji su mogli monetizirati oglašavanjem.

No, oglašavanje je evoluiralo – baš kao što je internet uzimao sve veći komad oglašivačkog kolača printu, tako su i tehnološke platforme počele uzimati sve veći dio oglašivačkog kolača online medijima.

Dok su tehnološke platforme rasle, online mediji su zaostajali. Upravo sam na tu temu slušala zanimljivo predavanje Evgenyja Morozova prije četiri godine, koji je još tada tvrdio da je medijska industrija zakasnila. “Danas mediji dijele prihode s tehnološkim platformama”, govorio je, “a platforme, zbog svog tehnološkog zaleđa, imaju veliku komparativnu prednost – ogromnu količinu podataka o svojim korisnicima. I načine da te podatke okrenu u svoju korist – i korist oglašivača”.

Postoji velika barijera koja sprječava medije da budu uspješni kao platforme. Ne zato što niste dovoljno pametni kao inženjeri, nego vam nedostaje velika količina podataka koju oni imaju.

Luiza Puiu, European Forum Alpbach…

[ad_2]

Source link

Komentirajte