Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Uvod u 6 vrsta startupa koje možete pokrenuti (a ne trebate investiciju...

Uvod u 6 vrsta startupa koje možete pokrenuti (a ne trebate investiciju za većinu)

[ad_1]

Još prije 8 godina sam pisao o tome kako se definicija startupa na ‘Balkanu’ razlikuje od šire definicije koja vrijedi na zapadnim tržištima poput kolijevke tehnoloških startupa, Silicijske doline.

Ukratko, u Hrvatskoj i regiji pojam “startup” opisuje vrlo uzak dio skalabilnih, tehnoloških tvrtki kakvi su nekad bili Infobip i Lemax kad su tražili svoj poslovni model. Dapače, kod nas je “startup” postao pojam za tehnološku inovaciju pa mnoge korporacije svoje digitalne proizvode definiraju kao startupe… što nisu?

Upravo je rasprava o tome je li, primjerice, Keks Pay startup ili ne – unutar Netokracijinog tima rezultirala novom epizodom Netokracija Podcasta u kojem se Miji i meni priključuje Netokracijina izvršna urednica Ana Marija Kostanić. Proći ćemo teoriju, ali i praksu startupa u Silicijskoj dolini – i Hrvatskoj i regiji temeljeno na šest vrsti startupa koje je definirao autor The Startup Owner’s Manuala, Steve Blank:

  • Small business startupi;
  • Skalabilni startupi;
  • Startupi za prodaju;
  • Društvenoodgovorni startupi;
  • Lifestyle startupi;
  • Korporativni startupi.

Slušajte Netokracijin podcast i dalje putem bilo koje aplikacije za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta te Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode.

The post Uvod u 6 vrsta startupa koje možete pokrenuti (a ne trebate investiciju za većinu) appeared first on Netokracija.

[ad_2]

Source link

Komentirajte