1 C
Sisak
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

- Marketing-spot_imgspot_img

[ad_1]

Do prije nekoliko tjedana nisam pojma imao koliko je digitalizirana industrija kosilica. Kao i velika većina ljudi, razmišljao sam o ovim strojevima kao alatima o kojima nema previše rasprave, jer se ipak radi o temeljno jednostavnoj stvari. Ipak, kao što ćete u ovome tekstu vidjeti, odnedavno sam se duboko bacio u more robotske košnje, i natjerao ljude iz Husqvarne da mi posude jednu svoju kako bi istražio u čemu je stvar.

No, krenimo od početka…

Ivane, odakle robotske kosilice?

Drago mi je da pitate, dragi čitatelju! Kako bismo shvatili principe ovih zanimljivih strojeva, moramo se vratiti u prošlost. Prve robotske kosilice nastale su još krajem šezdesetih, a baš prva bila je MowBot, izgledom podsjećajući na šiltericu ili automobil bez prozora. Ideja je bila jednostavna: ograditi područje žicom i pustiti baterijski stroj da se “odbija” od žice i tako kosi vrt bez da osoba njime upravlja. Neki od temeljnih principa ovog stroja i dalje čine osnovicu modernih robotskih kosilica.

Krajem devedesetih, švedski div opreme za vrtove i šume, Husqvarna je bila dio Electrolux grupe, poznatog proizvođača kućanskih aparata, iako to više nije. Dvije tvrtke su, između ostalog, surađivale na takozvanom “Automoweru”, odnosno robotskoj kosilici koja je, iako modernija nego spomenuti MowBot, bila u principu ista stvar, samo prilagođena masovnoj proizvodnji. Od tada je tržište raslo velikom brzinom, posebno u SAD-u i Europi. Bloomberg je još 2012. pisao o rastu prodaje ovih strojeva koji su se prodavali do 15 puta više od klasičnih kosilica.

Danas imamo mnoge modele, od spomenute Husqvarne i Honde te Stihla, tu su i razni startupi i druge male ili velike tvrtke koje nastoje uzeti…

[ad_2]

Source link

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti