Naslovnica Vijesti Kultura Radovi na Kući Striegl napreduju

Radovi na Kući Striegl napreduju

Više od tri milijuna kuna uloženo je do sada u obnovu rodne kuće sisačkog slikara Slave Striegla koja će, kad radovi budu gotovi, postati jedinstveni prostor u kojem će biti ispričana i predstavljena priča o građanskoj kulturi grada Siska i to kroz umjetnički opus najpoznatijeg sisačkog slikara.

Grad Sisak je krajem 2010. godine kupio kat i potkrovlje kuće, u kojoj je Slavo Striegl proveo svoje djetinjstvo i mladost, za smještaj i trajnu prezentaciju njegove donacije. Prošle i ove godine je Grad, zajedno s Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uložio preko tri milijuna kuna u obnovu reprezentativnog objekta u središtu Siska, a radovi i dalje traju.

„ U narednom periodu završavamo s građevinskom fazom i započinjemo rad na uređenju interijera.“ – kazuje Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

Sami radovi otkrivaju i zanimljivosti u objektu. Tako se, recimo, pokazalo da su u gradnji Kuće Striegl korištene željezničke tračnice kao nosači balkona i premoštenje većih raspona. Kuća Striegl imala je i vlastiti vodovod s vanjskom i unutrašnjom cisternom u kojoj se skupljala kišnica s krova.

„Uz sva iznenađenja nastojimo zadržati originalnu strukturu i arhitekturu Kuće Striegl. U stanu na prvom katu su ostali sačuvani interijeri Slavinog djetinjstva i mladosti: reprezentativni salon na uglu s oslikanim stropom i zidovima, dijelom namještaja. Ti prostori ujedno i oslikavaju građanski život u Sisku s početka 20. stoljeća, te će biti zadržani i prezentirani zajedno s donacijom slikara Slave Striegla Gradu Sisku.” – dodaje Alma Trauber.

FOTO: Gradska galerija Striegl

Komentirajte