Naslovnica Vijesti Kultura Izložba fotografija kao uvod u ovogodišnji festival Re:Think Sisak

Izložba fotografija kao uvod u ovogodišnji festival Re:Think Sisak

Epidemiji unatoč i ove se godine nastavlja festival Re:Think Sisak čiji je rezultat proteklih godina 20-ak velikih murala na sisačkim stambenim zgradama i drugim objektima.

„Re:Think ima tu sreću da za realizaciju onoga što je za naš festival bitno, a to su murali koje svake godine ostavljamo našim sugrađanima kako bi im uljepšali svakodnevicu, nije potrebno okupljanje veće grupe ljudi, stoga možemo sa sigurnošću reći kako će ovogodišnje izdanje biti istog intenziteta i vrijednosti kao i posljednje četiri godine. Jedina razlika koju ćemo učiniti jest ta da će na ovogodišnjem izdanju sudjelovati samo hrvatski umjetnici, njih šestero.“ – poručuju organizatori.

Proteklih godina u Sisku su murale, uz hrvatske, stvarali i umjetnici iz Njemačke, Austrije, Meksika, Urugvaja, Argentine i drugih zemalja Europe i svijeta.

Uz to, sredinom idućeg tjedna će organizatori objaviti popis zgrada koje su izabrali za oslikavanje, a koji su izabrani na natječaju na koji je prispjelo više od stotinu prijava.

Kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala na Međunarodni dan muzeja, u ponedjeljak, 18. svibnja, u Gradskoj galeriji Striegl otvorena će biti izložba pod nazivom ”Behind the scenes”.

Na jednom mjestu, kroz izbor fotografija, moći će se dobiti uvid  kako su nastajali sisački murali, od prve festivalske edicije sve do prošlogodišnjeg izdanja.

U sklopu izložbe bit će predstavljeni i  detalje svega onoga što se odvijalo ”iza scene”.

“Cilj nam je ovom izložbom upoznati javnost s procesom nastanka murala kao i ukazati na sve dimenzije interakcije nastajanja ovakvog umjetničkog oblika u javnom prostoru, uvijek u neposrednoj suradnji s lokalnom zajednicom i ljudima. Obzirom da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja – ”Muzej za jednakost: različitost i uključivost”, dobili smo idealan povod da ukažemo na sve dobrobiti i pozitivne učinke umjetnosti u javnom prostoru i stvaranja jedinstvenog muzeja/galerije na otvorenom koja je jednako dostupna svima i isto tako jednakim intenzitetom progovara i ukazuje kako je na jednom mjestu, u javnom prostoru grada, moguće obuhvatiti i pomiriti različitost i uključivost.” – ističu u Gradskoj galeriji Striegl.

Izložba će biti otvorena za javnost od ponedjeljka, 18. svibnja,  
i moći ćete je doći pogledati u radnom vremenu Gradske galerije Striegl.

Komentirajte