Naslovnica Crna kronika Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Eko Moslavine – od kuma kupio beskorisni...

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Eko Moslavine – od kuma kupio beskorisni kamion vrijedan gotovo 3 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv 71-godišnjeg Slavka Sokola, bivšeg direktora kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom se Sokola tereti da je 3. kolovoza 2017., kao direktor gradske tvrtke od privatne tvrtke u vlasništvu svog vjenčanog kuma kupio nepotrebni kamion, čime je tvrtku oštetio za nešto više od 2,7 milijuna kuna.

Tereti ga se da je, kako bi trgovačkom društvu svog vjenčanog kuma omogućio zaradu, svjestan da će trgovačkom društvu u kojem je direktor nanijeti štetu, sklopio ugovor o financijskom leasingu kojim je od dobavljača nabavio neodgovarajući kamion za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s dvije komore i kranom, nabavne vrijednosti 1.936.153,12 kuna uz učešće od 20 posto u iznosu od 484.038,28 kuna, dok ukupna naknada za leasing iznosi 2.718.603,92 kuna. Prethodno za kupovinu navedenog kamiona i dugoročno zaduživanje trgovačkog društva koje je u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave nije pribavio njihovu suglasnost.

Okrivljenika se tereti i da nije prikupio stručna mišljenja, iako je znao da kamion s kranom takvih tehničkih karakteristika ne odgovara potrebama i nije podoban za obavljanje djelatnosti prikupljanja i odvoza otpada tog trgovačkog društva, te da kamion nije iskoristiv u obavljanju poslovne djelatnosti društva iz razloga što je osnovna namjena kamiona s kranom pražnjenje otpada iz podzemnih spremnika, koji na područjima navedenih jedinica lokalne samouprave ne postoje niti su planirani, a doseg i maksimalna podizna snaga dizalice su nedostatni i za pražnjenje komunalnog otpada, papira, bio i miješanog komunalnog otpada iz polupodzemnih spremnika tzv. moloka. Ujedno, navedeni kamion je zbog prevelikih dimenzija i ostalih tehničkih karakteristika nepogodan i za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s područja navedenih jedinica lokalne samouprave.

Kako društvo nema mogućnosti raskida ugovora o financijskom leasingu, već je u obavezi isplatiti vrijednost kamiona odnosno ukupnu naknadu za leasing u iznosu od 2.718.603,92 kuna, okrivljenika se tereti da je time prouzročio štetu trgovačkom društvu u iznosu od 2.718.603,92 kune.

Komentirajte