Naslovnica Vijesti SMŽ Županijski HDZ o aktualnoj situaciji, koronavirusu, plaćama, Čerkezovcu…

Županijski HDZ o aktualnoj situaciji, koronavirusu, plaćama, Čerkezovcu…

Županijska organizacija HDZ-a održala je u četvrtak konferenciju za medije o trenutačnom stanju u našoj županiji. Čelnik županijskog HDZ-a Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo epidemiološkom situacijom u županiji  i RH.

„Ali, zasigurno sve to ne bi bilo dobro organizirano da u ovome ne sudjeluje naša Vlada, naš predsjednik Andrej Plenković, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a, dakle koji i vodi politiku, jer mnogi su rekli da Nacionalni stožer civilne zaštite nema političke odluke, odnosno nema mandat da donosi ovakve političke odluke. Sve odluke koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske su itekako promatrane, promišljene unutar same Vlade, ministarstava, ali i ostalih službi. Želim zahvaliti prije svega predsjedniku Plenkoviću koji ovaj proces nadzire, kontrolira i koordinira i koji je kroz odluke Vlade donio čitav niz mjera koje su pogodovale da Hrvatska danas, može se reći, jedna od najsigurnijih država u Europskoj uniji po pitanju koronakrize“, rekao je uvodno Žinić psoebno istaknuvši važnost toga što se s mjerama na vrijeme krenulo.

Rezultati pravodobnih i ispravnih mejra, mišljenja je Žinić, su i povećani rejting vladajuće stranke.

“Ovog trenutka HDZ uživa potporu od 29,9 posto stanovnika, to je porast od gotovo 2,61 posto. SDP gotovo za 2,5 posto ostaje za HDZ-ovom. No više od 94 posto stanovnika Hrvatske upravo podržava sve ove mjere Vlade koje su donesene, koje idu u cilju racionalizacije poslovanja. Mi smo u Županiji također krenuli u racionalizaciji poslovanja. Najavljujem sjednicu Županijske skupštine koja će biti elektronska, 30.travnja, na kojoj će također biti razmatran rebalans proračuna, gdje smo u tom rebalansu proračuna napravili uštede za gotovo 19 milijuna kuna“, dodao je Žinić podsjetivši kako su u proračunu predvidjeli dvije pozicije za pomoć gospodarstvu od milijun kuna, te za pomoć razvoju turizma 500 tisuća kuna. U planu je i uvođenje jednokratne novčane pomoći od tisuću kuna za sve obrtnike koji su imali poteškoća u poslovanju, dok je dodatnih 500 kuna jednokratne pomoći planirano i od Obrtničke komore. Također vjeruje kako će poticaje za poljoprivredu isplatiti puno ranije.

„Također ovim putem želim kao predsjednik Županijskog odbora javno osuditi i one koji koriste ovaj trenutka krize, na neki način iznoseći i neistine u javnost i medijima, na raznim društvenim mrežama i portalima, oko rada Stožera, oko rada određenih službi. Bili ste svjedoci da je dignuta čitava hajka na Stožer civilne zaštite kako nije na vrijeme reagirao i ukinuo mjere kretanja u našoj županiji kada je to napravilo 15 županija. To nije točno. Ovim putem demantiram i kažem, u nedjelju 19.travnja mi nismo imali odobrenje od Zavoda za javno zdravstvo dr.Brkića za ukidanje ovih mjera, sutradan smo dobili to odobrenje i mjere su ukinute i ovog trenutka omogućeno je kretanje svim stanovnicima unutar granica županije“, kazao je Žinić podsjetivši kako su izašli i sa prijedlogom da se omogući povezivanje i sa Zagrebačkom županijom o čemu još nema odluke Državnog stožera.

Na pitanje novinara hoće li na elektronskoj sjednici Županijske skupštine 30.travnja biti i odluka o smanjenju plaća djelatnika Županijske uprave, Žinić je odgovorio : „Sjednica Županijske skupštine je 30.travnja, na toj sjednici neće biti odluka o smanjenju plaća. Odluka o smanjenju plaća, odnosno osnovice za plaću donosi župan, dakle nije potrebna odluka Skupštine. Ovom prilikom želim istaknuti da dužnosnici ove županije će se odreći 20 posto svoje plaće za travanj i uplatiti na račun zdravstvenih institucija kojima je to potrebno. Dužnosnici 20 posto za travanj se odriču od svoje plaće. Dakle neće biti odluka na Skupštini nego jednostavno sa našeg računa će biti skinuto 20 posto od neto plaće i prebačeno zdravstvenim ustanovama. Sukladno odlukama Vlade ćemo dalje smanjivati ili donijeti odluku o plaćama službenika i namještenika u županiji kada se to napravi u javnom sektoru, dakle smjernicama Vlade tako ćemo i mi postupiti. Za sada plaće ostaju iste, to znači da će plaća za travanj plaća biti ista kao i za ožujak. Svima onima koji to žele na ovaj način, a pozivam i dužnosnike i vijećnike Županijske skupštine da se odreknu određenih svojih naknada u određenom postotku kako bi ublažili određen posljedice koronakrize“, pojasnio je Žinić te dodaje kako procjenjuju da će ova kriza utjecati na smanjenje izvornog prihoda u proračunu za 20 posto.

Odgovorio je Žinić i an pitanje o tome što je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog goriva Nuklearne elektrane Krško preuzeo na upravljanje bivšu vojarnu Čerkezovac za skladištenje radioaktivnog otpada baš u vrijeme koronavirusa kada građani nisu mogli izraziti svoje mišljenje u obliku prosvjeda.

“Ovi planovi su stari već nekoliko godina. O Čerkezovcu i odlagalištu radioaktivnog otpada na području Čerkezovac se razgovara već desetak godina. Ovo nije ishitrena odluka, ovo je odluka koja traje o kojoj se raspravljalo, o kojoj je bilo velike polemike, pogotovo unutar naše županije, zadnjih četiri-pet godina. Prije pet godina dolaskom na mjesto župana da itekako sam imao prilike se upoznati sa cijelom problematikom. Apsolutno mislim da u ovom trenutku kada nije bilo mogućnosti da se građani ili očituju ili naprave nekakav prosvjed, možda nije trebalo napraviti ovakav korak. Ali ja osobno smatram da ipak mi kao država moramo zbrinuti svoj radioaktivni otpad i zasigurno je bolje ga imati pod kontrolom na jednom mjestu, jer on kada je pod kontrolom i u određenim uvjetima uskladišten, onda ne predstavlja nikakvu opasnost. Smatram da mi moramo krenuti u taj proces bez obzira što opet mnogi populistički pokušavaju ovu temu isprezentirat i krivo informirajući javnost dobiti određene političke bodove. To je legitimno, ali ja smatram da to nije u redu“, kazao je Žinić te dodaje kako on nema ništa protiv lokacije na Trgovskoj gori.

Komentirajte