Naslovnica Crna kronika Podignuta optužnica za lanjski napad na vojnika i njegova prijatelja u Petrinji

Podignuta optužnica za lanjski napad na vojnika i njegova prijatelja u Petrinji

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana zbog pokušaja ubojstva i teškog ozlijeđivanja dvojice 23-godišnjaka u Petrinji u listopadu prošle godine. Riječ je o slučaju koji je izazvao tenzije među mještanima jer je bila riječ o napadu petorice Roma na dvojicu mladića, od kojih je jedan bio aktivni pripadnik Hrvatske vojske.

Odvjetništvo tereti najmlađeg od petorke, 19-godišnjaka, za pokušaj ubojstva, te četvoricu muškaraca za tešku tjelesnu ozljedu.

Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 16. travnja 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana, i to trećeokrivljenika (2001.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona; protiv prvookrivljenika (1966.), drugookrivljenika (1989.), četvrtookrivljenika (1986.) i petookrivljenika (1987.) zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. KZ-a; drugookrivljenika i četvrtookrivljenika zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona te protiv drugookrivljenika zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. KZ-a; sve uz primjenu članka 51. KZ-a u odnosu na prvookrivljenika, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika. 

Prvookrivljenika, drugookrivljenika, trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika i petookrivljenika se optužnicom tereti da su 18. listopada 2019. oko 03,30 sati u Petrinji, bez ikakvog razloga i povoda, nakon što su pored zaustavljenog osobnog vozila vidjeli dvije muške osobe, izašli iz osobnog vozila kojim su se dovezli, nakon čega su drugookrivljenik i četvrtookrivljenik, u cilju da ga teško tjelesno ozlijede, napali hrvatskog državljanina (1997.), pri čemu ga je drugoookrivljenik ključem za montažu kotača vozila tri puta udario u predjelu glave dok ga je četvrtookrivljenik šakama obje ruke više puta udario u predjelu glave, prsa i ramena, zadavši mu tjelesne ozljede. U svojoj nakani nisu uspjeli jer se oštećenik izmicao te podigao ruke u zaštitu, pa je trećeokrivljenik, u cilju da ga liši života, nožem ga uboo u trbuh zadavši mu ubodnu ranu trbuha (osobito teška ozljeda), nakon čega ga je pokušao još jednom ubosti, no oštećenik mu je pomaknuo ruku pa mu je trećeokrivljenik nanio tjelesnu ozljedu. Trećeokrivljenik nije uspio u svojoj namjeri da liši života oštećenika kojem je život spašen hitnom medicinskom intervencijom.

Prvookrivljenik, drugookrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik su potom, tereti ih se, u cilju da ga teško tjelesno ozlijede, napali drugog hrvatskog državljanina (1997.), pri čemu su ga prvookrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik udarali šakama, a drugookrivljenik ključem za montažu kotača vozila, zadavši mu teške tjelesne ozljede i tjelesne ozljede, dok je trećeokrivljenik, u cilju da ga liši života, oštećenika nožem četiri puta uboo u predjelu leđa nanijevši mu tjelesne ozljede, a u svojoj namjeri da ga liši života trećeokrivljenik nije uspio jer je oštećenik bježao i povlačio se unatrag.

Drugookrivljenika se tereti i da je 19. listopada 2019. u Mošćenici, protivno članku 8. točki. 1. u vezi članka 7. stavka 1. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, držao automatsku pušku marke Crvena zastava s preklopnim kundakom bez spremnika i jedan komad pištoljskog streljiva.

Županijskom sudu u Sisku predloženo je da se protiv trećeokrivljenika, koji se nalazi u istražnom zatvoru, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). U odnosu na prvookrivljenika i četvrtookrivljenika predloženo je produljenje mjera opreza iz čl. 98. st. 2. točka 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku, dok je u odnosu na drugookrivljenika, s obzirom da se sukladno zakonskim odredbama istražni zatvor više nije mogao produljiti, predloženo određivanje mjera opreza iz čl. 98. st. 2. točka 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku.

Komentirajte