Naslovnica Vijesti Sisak Sisačkoj biskupiji vraćen dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata

Sisačkoj biskupiji vraćen dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata

Republika Hrvatska vratila je Sisačkoj biskupiji dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata. U prostorima Sisačko-moslavačke županije zapisnik o primopredaji potpisao je sisački biskup Vlado Košić, a nazočili su i generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić sa zamjenicima te Silvija Desić Basarić, priv. pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Sisačko-moslavačke županije. Ovim činom Biskupiji je Ured državne uprave županije vratio 103 matične knjige krštenih, umrlih i vjenčanih.

Tom prigodom župan Žinić je istaknuo kako je ovo samo nastavak dobre suradnje između Biskupije i Županije te je podsjetio kako se knjige vraćaju temeljem sporazuma koji je sklopljen 2005. godine između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije.

„Ove su se knjige nalazile u matičnim uredima: Sisak, Sunja, Kutina, Popovača, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Topusko. Crkvi je vraćeno i 76 drugih evidencija, parica i kazala, koje su sastavni dio ovih knjiga koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima“, rekao je župan i dodao kao je, nažalost, trebalo 30 godina od nastanka hrvatske države da te knjige budu vraćene tamo gdje im je mjesto.

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je zadovoljstvo i zahvalu za ovu predaju knjiga koje su bile nasilno otete iz župa s područja današnje Sisačke biskupije.

„Župnici i Crkva općenito kroz ove matice i spomenice, na neki način, bili su čuvari hrvatske povijesti i drago mi je da će se one sada vratiti vlasnicima. Začuđuje kako je dugo taj proces u Hrvatskoj trajao, da se prepoznaju oni koji su stvarali te dokumente“ – rekao je biskup.

Biskup je podsjetio i na otetu crkvenu imovinu nakon Drugog svjetskog rata koja još uvijek nije vraćena, ali i na veliku nepravda nanesenu svim Zrinjanima, onima koji su kao djeca preživjeli strahotu srpsko-partizanskog zločina, kao i njihovim nasljednicima, jer im nasilno konfiscirana imovina, njihovi pradjedovski posjedi i okućnice koji su do 9. rujna 1943. bili njihova rodna ognjišta i domovi, do danas nisu vraćeni.

(SV)

Komentirajte