12 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

SMŽ će moći koristiti 60 milijuna eura iz Fonda za tranziciju!

Datum:

Marketing

Sisačko-moslavačka županija jedina će, uz Istarsku, moći u Hrvatskoj koristiti sredstva Fonda za pravednu tranziciju, koji je namijenjen u prvom redu državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu, odlučila je Europska komisija.

Novac iz toga fonda, a riječ je o iznosu od 7,5 milijardi eura, prije svega je namijenjen za prekvalifikaciju radnika koji rade u djelatnostima s visokim emisijama stakleničkih plinova i za otvaranje novih, čišćih radnih mjesta. Prednost u dobivanju tih sredstava imaju područja s velikom industrijskom tradicijom i rudarstvom.

Komisija je u okviru svojih nastojanja da EU do 2025. godine postane klimatski neutralan, za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje predložila iznos od 7,5 milijardi eura za spomenuti Fond za pravednu tranziciju, a projekcija je da bi iznos poslužio kao poluga za privlačenje oko 100 milijardi eura investicija. Za Hrvatsku, tj. Sisačko-moslavačku i Istarsku županiju, je predloženo 60 milijuna eura iz toga fonda do 2025. godine.

Kako je pojašnjeno u Europskoj komisiji, emisije stakleničkih plinova u Sisačko-moslavačkoj županiji dolaze od kemijske industrije i prerade nafte. U tim energetsko intenzivnim industrijama radi znatan broj ljudi, stoga su, sitiče se, za dekarbonizaciju potrebne dugoročne investicije prema klimatski neutralnim tehnologijima, koristeći potencijal lokalne radne snage. Procjenjuje se da će tranzicija prema klimatskoj neutralnosti pogoditi oko dodatnih sedam posto zaposlenih u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Komisija predlaže da bi Fond za pravednu tranziciju trebao ciljati na produktivne investicije u mala i srednja poduzeća, uključujući i start-upove, koje bi vodile prema diversikaciji gospodarstva, zatim na investicije u istraživanje i inovacije, u razvoj tehnologija i infrastrukture za dostupnu čistu energiju, na investicije u digitalizaciju, u jačanje kružnog gospodarstva te u doškolovanje i prekvalifikaciju radnika.

Možda vas zanima...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...

Ekipe Daj pet i Ledeni zmajevi iz Gline putuju na državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeku

Školska sportska dvorana OŠ Gline okupila je osnovnoškolce na...

U rujnu bi trebao početi s radom dječji vrtić u Martinskoj Vesi

Radove na dječjem vrtiću u Strelečkom, prvom na području...