Naslovnica Korona virus Na aktualnom satu Županijske skupštine o Sisku, Kutini, koronavirusu…

Na aktualnom satu Županijske skupštine o Sisku, Kutini, koronavirusu…

Aktualnim satom započela je 18.sjednica Županijske skupštine koja je održana dvorani Hotela „Petrova gora“ u Lječilištu Topusko. MOST-ova Nikolina Borić je postavila pitanje koliko novca i u koje projekte je Županija uložila u proteklih 12 mjeseci na području Kutine, te koje projekte planira u sljedećih šest mjeseci.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je između ostaloga naveo kako se tu radi o nizu socijalno-zdravstvenih projekata, kao i značajnim ulaganjima u obnovu županijskih i lokalnih cesta, te brojnih poticaja, kako za turizam, tako i za poljoprivredu. Ono što je najavio je to da Županija intenzivno radi na tome da Kutina dobije Dom za starije i nemoćne osobe. Vezano za cestovna ulaganja, Stipo Šapina, ravnatelj Županijske uprave za ceste je najavio potpisivanje novih ugovora za obnovu cesta.

„U petak će u 11 sati biti u Županiji potpisan ugovor sa osam jedinica lokalne uprave i samouprave, Grad Kutina, Grad Petrinja, Grad Popovača, Općina Dvor, Općina Martinska Ves, Općina Lekenik, Općina Lipovljani i Općina Donji Kukuruzari. Radi se o sanaciji, rekonstrukciji, to jest obnovi kolničkih zastora. Radimo 40 kilometara novih cesta, projekat vrijedan oko 20 milijuna kuna, uz zajedničko sufinanciranje Županijske uprave za ceste i jedinica lokalne uprave i samouprave“, najavio je Šapina te dodaje kako u ovoj godini planiraju potpisati 16 takvih ugovora, vrijednih 36 milijuna kuna.

Borić je ujedno postavila pitanje vezano za kompostanu u Stružcu zbog koje se osjeća nesnosan smrad, stoga ju je zanimalo je li po tom pitanju napravljeno sve u skladu s ishođenom dokumentacijom. Žinić je kazao kako je istina da se na tom području osjeća neugodan miris, te dodaje kako je odluku da se tamo otvori kompostana donio Grad Popovača. Ističe kako je sve sagrađeno po propisima, a u tvrtci koja je otvorila kompostanu trenutno je u tijeku inspekcijski nadzor rada.

HNS-ova Adelina Ivković je postavila pitanje koliko su vrijedni projekti koje Županija realizira na području Grada Siska, te može li župan učiniti nešto po pitanju korištenja sisačke Ledene dvorane, obzirom na zabranu ulazaka djeci i roditeljima članova Hokejaškog kluba Siscia. Župan Žinić je još jednom pozvao Grad Sisak na suradnju vezano za projekte na području Siska, te je još jednom ponovio kako je Županija na području grada Siska realizirala gotovo 300 milijuna kuna projekata. Podsjeća kako u proteklih nekoliko godina, koliko obnaša dužnost župana, nije naišao na zainteresiranost Grada Siska za suradnjom. Vezano za korištenje Ledene dvorane, pozvao je čelne ljude da ne upravljaju dvoranom na taj način.

Ivković je ujedno postavila pitanje što je Sisačko-moslavačka županija poduzela po pitanju koronavirusa, mogu li naši građani biti sigurni i ima li mjesta panici. Više je pojasnio dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji je kazao kako su učinili sve što je trebalo.

„Osobe koje su boravile s područje naše županije u pokrajini Veneto, te smo osobe stavili u kućnu izolaciju pod kontrolu teritorijalnog nadležnog infektologa, a u vrijeme vikenda, to je epidemiolog u pripravnosti. U slučaju da kod osobe dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, da se temperatura povećava, da se počne loše osjećati, onda uz asistirani prijevoz sanitetskim vozilom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i konzultacija sa infektologom Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak, prevozi se u izolacijsku jedinicu. U Bolnici imamo osam izolacijskih spremnih jedinica sa maksimalnim prihvatom 32 pacijenta, ali se taj dio i dalje može povećati. Prevozi se uz sve mjere opreza i zaštite. Tako se postupa i u izolacijskoj jedinici, uzimaju se uzorci za laboratorijsku analizu. Četiri pacijenta koja su bila u Italiji, febrilni, tako asistiranim prijevozom uz sve mjere opreza, u našoj izolacijskoj jedinici u Bolnici, uzeti su uzorci za laboratorijsku pretragu na novi koronavirus, negativni su“, rekao je Brkić te podsjeća kako je u cijeloj ovoj situaciji važno pravilna higijena ruku.

„Razmišlja se, ako priča počne dalje, da se otvore novi kapaciteti. Kada priča treba stati, kada otvorimo prozore, kada dođe toplo vrijeme, tada će u travnju jenjati epidemija gripa, tada očekujemo stagniranje broja oboljelih od novog koronavirusa. Poduzeto je sve. Mjesta panici nema, panika nastaje onda kada ga ne poznamo dovoljno. Nije on tako ni strašan, nije on tako ni kompliciran. Ono što se radi to je na cjepivu i probava se upotrebom antivirusnih lijekova pronaći one koji će najefikasnije kočiti njegovu replikaciju“, zaključio je Brkić.

Mijo Latin (HSS) rekao je kako ima informacije da je zamjenik župana Roman Rosavec snimljen u prebrzoj vožnji, pa je zatražio očitovanje župana o toj temi.

Župan je odgovorio kako o tom prekršaju nema saznanja: „Odgovorno tvrdim, sve što se događa u županiji, da li su to dužnosnici, djelatnici, transparentno je. I nema ovakvih stvari. Ono što ja znam je da je zamjenik Rosavec imao samo jednu nezgodu, manju, koja je prijavljena. On je u manevru parkiranja oštetio službeno vozilo. To je ono što ja znam.“

Drugo Latinovo pitanje ticalo se OPG-ova kojima je otpisan dug kamata i odgođena otplata zakupa, što je, rekao je, izazvalo negodovanje ostalih, kojima dugovi nisu otpisani.

Konkretno o ovoj odluci, rekao je župan, ja potpisujem odluku na temelju odgovarajućih postupaka koje provodi UO za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj. Župan je rekao kako vijećnik imputira da on dijeli ljude po stranačkom ključu, što jednostavno nije istina. Zna da su pomagali ljudima na njihov zahtjev, ukoliko je to bilo moguće. Zamolio je pročelnika Marijana Beloševića da dopuni odgovor.

U konkretnom slučaju, rekao je Belošević, riječ je o četiri slučaja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u postupku kojeg županija nije sudjelovala. Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o otpisu jednog dijela kamate. Isto je učinila i jedinica lokalne samouprave, Grad Sisak u ovim slučajevima. Nakon što su se Država i grad odrekli svojih 90 % prihoda od kamata, isto je zatraženo i od županije i SMŽ je to i učinila.

HDZ-ov Mladen Korečić je postavio pitanje je li župan informiran i zna li u kakvom je stanju projekt Aglomeracije u Petrinji, grad je raskopan, radovi stagniraju, stoga ga zanima hoće li navedeni projekt završiti. Žinić je istaknuo kako je petrinjski projekt Aglomeracije prvi koji se takav provodi na području naše županije.

„Vi kao stanovnik Petrinje, odnosno prigradskog naselja Hrastovica i ostali građani, već nekoliko godina teško prometujete po gradu, a i teško je proći kroz Petrinju prema Sisku jer naravno radovi dugo traju. Ova sredstva su uglavnom iz fondova EU, 70 posto su europska sredstva, a 100 milijuna kuna je iz proračuna Hrvatskih voda, Ministarstva i Privrede. To je nešto što nikome ne ide u prilog, ne ide nama ni Gradskoj upravi. Međutim prvi nekakav znak da tu nešto ne štima bio je odlazak našeg vijećnika gospodina Medveda, koji bio direktor Privrede, koji je ukazivao na određene probleme koji su prisutni u provedbi projekta, koji je upozorio da to neće baš tako lako ići“, rekao je između ostaloga Žinić te dodaje kako radovi teku sporo i otežano.

„Ja doista, apelirajući na direktora Hrvatskih voda, na Ministarstvo i sve ostale koji su zaduženi za ovaj projekt, da se on čim prije dovrši, želim da to čim prije bude završeno. Ima tu nekih nelogičnosti i propusta u izvedbi samih radova, a o tome puno više je govoreno na sjednici Gradskog vijeća. Niti jednom nisam bio na sastanku koji je bio vezan na problematiku Aglomeracije Petrinja, ali ono što mogu kao i vi zaključiti, nešto ne štima. Vrlo sporo to ide. Vjerujem da će se pronaći odgovarajuće rješenje“, dodaje Žinić te ističe kako ne bi volio da Grad Petrinja bude penalizirana velikim iznosima zbog poteškoća s ovim projektom.

Korečić je također postavio pitanje vezano za medijske napise da u Zavodu za javno zdravstvo radi oko 40 posto nezdravstvenih djelatnika, te je pitao kako je to moguće i o čemu je tu riječ. Žinić je kazao kako je to točno, jer u sklopu Zavoda postoje odjeli koji rade neke druge stvari.

Župan je pozvao ravnatelja Zavoda dr. Brkića da odgovori na ovo pitanje.

Dr. Brkić je rekao kako je Zavod specifična ustanova, koja u svom sastavu ima različite službe. Zakon o zdravstvenoj zaštiti definira zdravstvenog radnika, a dobar dio onih koji rade u Zavodu ne ulaze u tu definiciju. Što ne znači da ne obavljaju važne zadaće za zdravstvo. Primjerice kemičari, inženjeri prehrambene tehnologije, nutricionisti, nisu po zakonu određeni kao zdravstveni radnici, jednako kao ni socijalni radnici, medicinski statističari. Odatle dolazi taj odnos zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, zaključio je dr. Brkić.

Komentirajte