6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Oporba USKOK-u prijavila župana Žinića

- Marketing-spot_imgspot_img

Oporbeni vijećnici Sisačko-moslavačke županije podnijeli su USKOK-u kaznenu prijavu protiv HDZ-ova župana Ive Žinića smatrajući ga odgovornim za nepravilnosti koje je Državna revizija utvrdila u nadzoru poslovanja Županije za 2018. godinu.

Oporba smatra kako nije riječ o greškama u knjiženju, kako župan tvrdi, nego o svjesnim postupcima s ciljem krivog prikaza teškog financijskog stanja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Smatramo da je župan zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlasti nenamjenski trošeći sredstva, zatim kroz nepoštivanje pravilnika o javnoj nabavi, nepravilnim kiorištenjem službenih vozila te neodgovarajućim i netočnim prikazivanjem prihoda i rashoda krivotvoreći podatke u poslovnim knjigama“ – rekao je čelnik županijskog MOST-a Milan Brigljević. Stoga su župana Žinića, osim za zlouporabu položaja i ovlasti, prijavili USKOK-u i za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zlouporabu u postupku javne nabave.

„Iz nalaza revizije, ali i situacije prošle i ove godine, jasno je kako Županija ne može više ispunjavati svoje obveze iz poslovanja. Stanje je tako teško da je jasno da se bez pomoći Vlade ne mogu riješiti nagomilani problemi. Stoga pozivamo župana na ostavku, te tražimo žurnu intervenciju Vlade RH u spašavanju županije od propasti. Vjerujemo kako je župan Žinić, kao što je obmanuo vijećnike u Skupštini i građane, isto tako obmanuo i premijera Andreja Plenkovića o pravom stanju u Županiji“ – dodao je Brigljević.

Oporba je upozorila kako u nalaz revizije, u kojem se spominju problemi sa zaduženosti te umanjenje stvarnih obveza županije kao i druge nepravilnosti, vijećnici u Skupštini nisu imali uvid jer im nije izvješće dostavljeno na sjednice Skupštine.

naslovnica„Nakon tog nalaza revizije svatko bi sam dao ostavku. Ovo se ne može popeglati, a najtragičnije je da javnost za to saznaje iz medija umjesto da se nalaz revizije dostavi Skupštini. Ovo nije šala, situacija je ozbiljna, nastala je i šteta za županiju i Vlada treba poduzeti ozbiljne korake“ – dodao je Mijo Latin, HSS-ov vijećnik u Županijskoj skupštini.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti