Naslovnica Vijesti Kultura 2643 posjetitelja na Noći muzeja u Sisku

2643 posjetitelja na Noći muzeja u Sisku

U Gradskom muzeju Sisak kazuju kako je ova 15. Noć muzeja u gradu Sisku bila najuspješnija do sada.

Broj od 2643 posjetitelja koji su posjetili manifestaciju na dvije lokacije, prostor Muzeja u Tomislavovoj ulici i Holandskoj kući u Rimskoj ulici, je i više nego očekivan.

U Gradskom muzeju Sisak, u Ulici kralja Tomislava, održan je program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, a koji je tematski bio vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Kroz „Sisački etno-praktikum“ posjetitelji su bili upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja na tkalačkom stanu, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. Muzej je posjetilo gotovo 1000 posjetitelja.

Novootvoreni Info-centar industrijske baštine – Holandska kuća ove je godine prvi puta sudjelovala u Noći muzeja.

Nakon njena otvorenja u prosincu 2019. ovo je bio prvi veći organizirani događaj u Holandskoj kući, a mnogima i prva prilika za posjetiti je i doživjeti u njezinom punom sjaju. Program organiziran u Holandskoj kući temeljio se na jednoj zanimljivoj poveznicu između originalnih predmeta i suvremenih tehnologija, a to je strast i ljubav prema glazbi.

Noć muzeja je započela prezentacijom Zbirke Velimira Krakera, jedinstvenom zbirkom starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara. Koliko je njegova prezentacija  zainteresirala javnost pokazuje i činjenica kako su prvi posjetitelji počeli ulaziti u Holandsku kuću čak i prije njenog službenog otvorenja, a već u 18 sati izložbeni prostor Zbirke Kraker bio je prepun gostiju.

Nakon prezentacije u istom prostoru održana je i promocija dvostrukog A-singla na vinilnoj ploči sisačke grupe L.H.D. Ovaj poznati instrumentalni r’n’r trio, Lada, Hrvoje i Dinko, okupio je brojne ljubitelje svoje glazbe.

Za puštanje glazbe i vrhunski zvuk pobrinule su se sisačke tvrtke D.O. Analogue i Dachorn koje su ovom prilikom predstavile svoje gramofone i zvučnike koje možemo smjestiti u sam vrh suvremene tehnologije i dizajna. U Noći muzeja Holandsku kuću posjetilo je gotovo 1700 posjetitelja.

Komentirajte