Naslovnica Vijesti Sisak Ribaonica u Sisku

Ribaonica u Sisku

Da je moguće zabaviti se i kvalitetno provesti vrijeme s djecom, i to bez korištenja mobitela, uvjerilo se 50-tak sudionika prve Ribaonice, zabavno-kulinarske radionice, koju su organizirale udruge Dobre priče i RokOtok, a domaćin je bila Srednja škola Viktorovac. U njihovim se kulinarskim radionicama vodio pravi mali „rat“ između roditelja i klinaca u pripremi pizze. Dok su roditelji s jednom od najpoznatijih food blogerica Kasandrom Draganić ( forkingcroatia) najozbiljnije prionuli klasičnoj pripremi pizze, mali sudionici s Domagojem Jakopovićem Ribafishem odlučili su žiri osvojiti pizzama u obliku ribe i srce. Pobjednik je na prvoj Ribaonici ipak bio brojniji Ribin tim, no roditelji su najavili svoj revanš već na sljedećoj radionici.

-Djeca osnovnoškolske dobi, pa već čak i vrtićarci, provode po nekoliko sati za tabletima ili mobitelima, što je iznimno štetno za njihov razvoj, ali može dovesti i do digitalne ovisnosti za koju psihijatri još uvijek nisu našli najbolji način kako se s njom nositi. A upravo smo roditeljima koji djeci najčešće u toj ranoj dobi dozvole korištenje digitalnih tehnologija željeli pokazati kako postoje mnogi drugi načini na koje se može kvalitetno provesti vrijeme s djecom. Ribaonica je prva u nizu radionica na kojima ćemo pokušati otkriti roditeljima kako provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom – naglasila je predsjednica udruge Dobre priče Jasmina Jovev.

Domagoj Jakopović Ribafish pokretač je pak projekta RokOtok kojem je cilj promicanje zdravog života djece te poticanje trajne i plodne komunikacije između djece i roditelja pa je u Sisku Riba pričao i svojem ljetošnjem plivačkom maratonu.

-Postoji mnogo načina na koji roditelji mogu provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, putujući, istražujući ili kuhajući. Koji god način izabrali vaše će dijete znati da vam je ono na prvom mjestu – ispričao je Riba roditeljima.

Željka Josić, saborska zastupnica koja se aktivno uključila u projekte prevencije digitalne ovisnosti kod djece, smatra kako svi roditelji žele kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom djecom, no da često zbog nedostatka vremena pribjegavaju drugim načinima zadovoljavanja dječjih potreba.

-Kao majka malog djeteta često sam znala naići na majke koje već djeci u kolicima dozvole da se igraju mobitelima kako bi uhvatile bar par minuta vremena za sebe. Zato smo pokušali osmisliti radionice na koje bi roditelji mogli doći s djecom, na zabavan način provesti kvalitetno vrijeme, ali i nešto naučiti. Zato zahvaljujem sponzorima koji su prepoznali naš projekt i pomogli nam da ga odradimo. Zahvaljujem Podravci, Vindiji, Gavriloviću, Punom cekeru, te ravnateljici Srednje škole Viktorovac Koraljki Porić, ali i svim roditeljima koji su odlučili subotnje prijepodne sa svojom djecom provesti na Ribaonici.

Ravnateljica Srednje škole Viktorovac Koraljka Porić, čiji su učenici uvelike pomogli pri realizaciji Ribaonice, kao članica ocjenjivačkoj suda projekt Ribaonice ocijenila je iznimno kvalitetnim, te je naglasila kako učenici te škole i inače sudjeluju u raznim aktivnostima kojima je promocija smjerova te škole.

-Ribaonica je jedan od projekata kojim smo i našim učenicima željeli pokazati kako kuhanje može biti iznimno zanimljivo, ali im dali i mogućnost da surađuju s izvanrednim blogerima Kasandrom i Ribafishem koji su dokaz kako kvalitetno kulinarstvo u Hrvatskoj ima itekakvu budućnost – zaključila je ravnateljica Porić.

 

Komentirajte