Naslovnica Vijesti Sisak Belgijci počeli sa inženjerskom pripremom za gradnju biorafinerije u Sisku

Belgijci počeli sa inženjerskom pripremom za gradnju biorafinerije u Sisku

Belgijska tvrtka De Smet Engineers & Contractors (DSEC) objavila je kako su počeli raditi na osnovnom inženjerskom ugovoru za hrvatsku naftnu i plinsku tvrtku INA, koji pokriva OSBL dio projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije koji će se graditi u Sisku. Kako je rečeno „DSEC će također integrirati odabrani procesni paket u ukupnu studiju projekta i procijeniti povezane kapitalne i operativne troškove.“

Kada bude gotovo, taj projekt će INA-i omogućiti validaciju planirane izgradnje ovog postrojenja u Sisku, a kojeg je INA obećala kao dio kompenzacijskih mjera nakon što je najavila zatvaranje osnovne prerade u sisačkoj Rafineriji. To u svojoj objavi navodi i DSEC istaknuvši kako projekt ima za cilj „uspostaviti održivu industrijsku aktivnost kao alternativu za rafineriju nafte Sisak“.

Vrijednost ugovora i samog posla nije naveden, no to je dio aktivnosti, započetih 2017. godine, koje INA provodi vezano uz planiranu proizvodnju bioetanola u Sisku. Plan je da buduća biorafinerija ima godišnji kapacitet 55.000 tona druge generacije (2G) bioetanola, a za sirovinu će koristiti lokalno uzgajan miskanthus i lignoceluloznu biomasu, kao što su ostaci žitarica (heljda, ječam, kukuruz, pir, pšenica, raž, tritikale i zob) i uljarica (soja, suncokret i uljana repica (slama)). Prema provedenoj Studiji utjecaja na okoliš budućeg postrojenja iz 2017. godine uz to se razmatra, u sklopu proizvodnje bioetanola, proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora (ostatci biomase iz procesa proizvodnje i po potrebi drvna siječika), te proizvodnja ugljikovog dioksida, CO2, nastalog u procesu proizvodnje bioetanola, koji bi se koristio za povećanje iscrpka nafte putem EOR projekta (Enhanced Oil Recovery).

Za planirani proizvodni kapacitet, prema podacima iz Studije, ukupno predviđena godišnja količina potrebne sirovine procijenjena je na 370.000 tona koje INA namjerava osigurati prikupljanjem poljoprivrednih ostataka u području kontinentalne Hrvatske izravno s poljoprivrednih površina te uzgojem energetskih biljaka u promjeru od 75 km oko Siska. Ina je prije nekoliko mjeseci dovršila testiranje energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva, a iz tvrtke su poručili kako su rezultati testiranja optimistični jer su pokazali da tehnologija sunliquid može uspješno preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol. Miskantus je, u suradnji sa Bc Institutom, bio posađen na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba, a prikupljena biomasa poslana na preradu u ignocelulozne šećere i etanol u inovativnu kemijsku kompaniju Clariant, u njemački Straubing.

Prema zahtjevu Investitora (INA d.d.), Studijom o utjecaju na okoliš biorafinerije iz 2017. nije kao opcija predviđena mogućnost istovremenog rada postojeće Rafinerije nafte Sisak i novog proizvodnog postrojenja za proizvodnju 2G bioetanola, već je biorafinerija isključivo alternativa za postojeću Rafineriju nafte u smislu daljnjeg nastavka proizvodnje na lokaciji i kao takva ima isključivu mogućunost korištenja svih postojećih materijalnih resursa, postrojenja i opreme za svoje potrebe.

Komentirajte