Naslovnica Vijesti Kultura Andrea Žigić-Dolenc dobitnica je književne nagrade „Tea Benčić Rimay“

Andrea Žigić-Dolenc dobitnica je književne nagrade „Tea Benčić Rimay“

U Odjelu za odrasle sisačke knjižnice dodijeljena je, već šestu godinu zaredom, književna nagrada “Tea Benčić Rimay” za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi.

Ove je godine Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Božica Vuić, Branko Maleš i Dražen Katunarić Nagradu dodijelilo Andrei Žigić-Dolenc za knjigu “Nasukani razum”, a u sklopu same svečanosti gospodin Dražen Katunarić predstavio je knjigu “Nesvjestice i druga djela” posvećenu Teinu radu i djelu.

Nagrađena zbirka „Nasukani razum“ donosi lirske prozne minijature, podijeljene u tri ciklusa. Prvi od njih pod nazivom „Bistrenje oka“ sadrži promišljanja o smislu života i njegovim besmislicama, drugi dio „Sunce u boci“ donosi pjesme u prozi kojima je tematika rat i poraće, dok je treći ciklus „Godina bez sna“ ljubavni. Dio pjesama je nastao početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a dio posljednjih nekoliko godina.

Nagrada „Tea Benčić Rimay“, u spomen na preminulu sisačku pjesnikinju, esejisticu i jednu od vodećih hrvatskih stručnjakinja za suvremeno pjesništvo, dodjeljuje se radi poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Nagrada se sastoji od objavljivanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa od 3.000,00 kn. 

Andrea Žigić Dolenec rođena je u Varaždinu 1966. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i radi kao novinarka u Varaždinu, gdje i živi. Dobitnica je nagrade Foruma 21 Hrvatskog novinarskog društva i 3. nagrade CeKaPe-a 2017. godine za priču Nevidljivi. Sudionica je brojnih književnih natječaja, a njezine pjesme i kratke priče su javno izvođene na recitalima i književnim večerima u Varaždinu, Mariji Bistrici, Karlovcu i Slovenskoj Bistrici te objavljene na književnim portalima, u zbornicima i zbirkama.

Priča Miris života 2011. uvrštena je zajedno s pričama najpoznatijih hrvatskih književnika u zbirku „Ispod stola – Najljepše antikorupcijske priče“ (VBZ), u sklopu projekta Transparency Inernationala Hrvatska.

Priča Noćni rezovi 2014. objavljena je u zbirci „Zagreb Noir“ (Durieux), koja je tiskana i u američkom izdanju (Akashic Books NY).

Zastupljena je i u zbirci „20+1 Najbolja priča za ljeto“ Brod Knjižare, Zborniku „Dar domovine“ Glasa koncila, Zborniku savremene ljubavne poezije i Zborniku savremenih ljubavnih priča Kreativne radionice Balkan, u zbirci „Paralelni svetovi“ Kluba Reč i glas, zborniku ljubavne poezije s Recitala ljubavne poezije „Željka Boc“…

Sudionica je Međunarodnog festivala krimi/noir književnosti Alibi u Slovenskoj Bistrici.

Komentirajte