Naslovnica Vijesti SMŽ U Sisku uručeno 25 milijuna kuna za 28 projekata

U Sisku uručeno 25 milijuna kuna za 28 projekata

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec su u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, u prostoru Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak nazočili potpisivanju i uručivanju ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava.

Ugovore iz triju programa: Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu, Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina korisnicima je uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić.

Nikolina Klaić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU je istaknula kako je ovdje dodijeljeno gotovo 25 milijuna kuna sredstava za 29 projekata. „Ja ovdje želim pohvaliti Sisačko-moslavačku županiju koja ima ukupno 11 ugovora. Unutar ovih 29 projekata, potpisuje se i 15 projekata vezanih za Intervencijski plan u Petrinji. Ja bih tu istaknula vezano za ugovore o poduzetništvu, da ti ugovori koje danas potpisujemo zapravo, oni će očuvati 46 radnih mjesta i otvorit će se nova 23 radna mjesta. To je najveći benefit ovih sredstava koja se dodjeljuju iz fondova EU-a“, rekla je Klaić.

Na području Sisačko-moslavačke županije, naglasila je Klaić, ukupno je u mandatu ove Vlade ugovoreno ukupno 221 milijun eura, odnosno 1,7 milijardi kuna.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric se uvodno osvrnuo na petrinjski Intervencijski plan. „Ovaj dio jedan što se tiče danas potpisanih ugovora o bespovratnim sredstvima, većina znate da je to u sklopu Intervencijskog plana Petrinje. Jedan dobar dio Intervencijskog plana tiče se ulaganja u poduzetništvo, što je sigurno pod nekim uvjetima najbolje ulaganje, jer će se otvoriti nova radna mjesta. Danas potpisujemo 15 ugovora, do sada smo potpisali već devet ugovora. Dolazimo do iznosa od 16 milijuna kuna“, rekao je Petric te dodaje kako će uslijediti još dvije faze ovakvih ulaganja od po 16 milijuna kuna.

Među 29 programa, vrijednih gotovo 25 milijuna kuna, bilo je i 11 projekata Sisačko-moslavačke županije, koje je primio i potpisao župan Ivo Žinić.

„Prije svega moram zahvaliti našoj Vladi, ministru regionalnog razvoja i svima onima koji su učinili da možemo apsorbirati ja bih rekao velika sredstva iz fondova Europske unije. To je nešto što smo i mi kao Županija, gradovi i općine te gospodarstvo prepoznali. Reći ću samo jedan podatak, izvorni Proračun Sisačko-moslavačke županije, prije dvije do tri godine bio je 70 milijuna kuna. To je novac kojeg možemo ulagati u razvoj. Samo u dvije godine Županija je kroz svoje projekte povukla više od 700 milijuna kuna“, rekao je Žinić te je čestitao svima koji su uspješno aplicirali sa svojim projektima na ove programe.

Sisačko-moslavačkoj županiji tako su u sklopu potpisanih ugovora, odobrena bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrade Srednje škole Glina, Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji, Osnovne škole Jasenovac, Osnovne škole Novska-Područni razred Brestača, zgrade Osnovne škole Novska-zgrada odjela za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Zatim tu su i sredstva za energetsku obnovu zgrade Područne škole Voloder, Osnovne škole Gornja Gračenica, Osnovne škole Donja Gračenica. Također, bespovratna sredstva dobivena su za projekt „Održivi regionalni razvoj uključivanja prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra Natura Sisačko-moslavačke županije“ te za projekt „Topli obrok-obrok zdravlja“ IV.faza obnove školskih kuhinja.

Komentirajte