Naslovnica Vijesti Sisak U Sisku održana 45. sjedinca biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

U Sisku održana 45. sjedinca biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

U Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, u četvrtak, 5. prosinca 2019., biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju 45. sjednicu pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, a na njoj su sudjelovali i: mons. Vlado Košić, biskup sisački i domaćin susreta, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru.

U svom pozdravnom govoru biskup Košić spomenuo je da je na današnji dan prije deset godina papa Benedikt XVI. ponovno uspostavio Sisačku biskupiju i osnovao Bjelovarsko-križevačku biskupiju. Osvrnuvši se na život Biskupije, biskup Vlado dao je sažet prikaz ostvarenja tijekom desetogodišnjeg djelovanja. Istaknuo je lijepe plodove kao što su: Susret hrvatske katoličke mladeži 2012., uređenje Ordinarijata, velika hodočašća (Rim, Sveta Zemlja, Fatima) i redovita biskupijska hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj; uređenje marijanskog svetišta u Gori, djelovanje Caritasa i pučke kuhinje; obnova crkava stradalih u Domovinskom ratu, izgradnja crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, uređen je novi Svećenički dom; održano je šest značajnih simpozija i objavljeno dvadeset knjiga, od kojih je zadnja „Šematizam Sisačke biskupije“, uređen povodom 10. obljetnice; osnovane su tri zaklade: za studente, obitelji, za crkvu u Zrinu; ustanovljen je dječji vrtić; podignut je kip bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred Katedrale; zaređena su petnaestorica prezbitera, u Bogosloviji je petnaest bogoslova, što je lijep broj. Biskup je spomenuo i poteškoće s kojima se Biskupija suočava, osobito zbog posljedica ratnih stradanja. Uz sve to, vidljivo je da ima razloga za zahvalnost Gospodinu i vjerničkoj zauzetosti.

Odgovarajući na biskupov pozdrav, kardinal Bozanić čestitao je obljetnicu biskupima mons. Košiću i mons. Huzjaku i njihovim biskupijama. Čestitao je i ređenje mons. Radošu i novi početak u metropolijskom zajedništvu. Kardinal je naglasio da je bilo lijepo čuti o vidljivim postignućima koja pokazuju da se u našoj Domovini, i na mjesnoj i na nacionalnoj razini može učiniti puno, ako se uistinu želi i ako se ima cilj. Tako je ostvareno u Sisačkoj biskupiji čudesno djelo kojime Crkva daje poruku i vjernicima i svim hrvatskim građanima da je moguće učiniti više negoli izgleda.

Glavna tema sjednice bio je susret svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine zaređenih posljednjih deset godina, koji će biti 24. veljače 2020. godine u Ludbregu. Odlučeno je da – povodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima – temeljna tema toga susreta bude: „Svećenik i Riječ Božja“.

Biskupi su također odlučili će se u nedjelju 22. prosinca 2019. skupljati pomoć za stradale od potresa u Albaniji. Ujedno potiču da vjernici svojim molitvama budu blizu svima koji trpe.

Komentirajte