Naslovnica Vijesti Kultura Recikliranje – kako će vagon dobiti novu funkciju u C.I.O.S.-u

Recikliranje – kako će vagon dobiti novu funkciju u C.I.O.S.-u

Sustavno gradeći jedinstven i prepoznatljiv brend u sektoru gospodarenja otpadom, ne samo u Hrvatskoj nego i šire, C.I.O.S. Grupa uvijek je ispred drugih. Cijeneći i podržavajući inovativnost spremna je prilagoditi svoje poslovne politike, čak i arhitektonska rješenja viziji i misiji koju provodi – održivom razvoju.

Održivost izvire iz svake pore iznimnog idejnog rješenja, koje je, po zahtjevu uprave C.I.O.S. Grupe s ciljem spajanja upravne i gospodarske zgrade u suvremenom reciklažnom centru u Zagrebu, izradio ugledni hrvatski arhitekt Andrija Rusan, direktor Oris Kuće arhitekture i vlasnik istoimenog arhitektonskog studija. Andrija Rusan, čiji su radovi uvršteni u Phaidon Atlas of 21st World Architecture i Atlas Global Architecture circa 2000 (Fundación BBVA) te objavljeni u nizu knjiga i časopisa, razradio je ideju instalacije vagon-restorana koji će spojiti dva spomenuta objekta, ali i više od toga. Nije riječ samo o spoju, već o sponi, komunikacijskoj i poslovnoj vezi te istodobno zanimljivom prostoru druženja, za ugodan boravak djelatnika i posjetitelja.

Stare vagone u rezaonicama čeka posljednji polazak – na recikliranje. Ali vagon-restoran kojeg C.I.O.S. Grupa planira restaurirati u topli prolaz, dugo godina korišten u redovnom prometu, nastavlja svoj život. Pred arhitektom Rusanom i njegovim timom zadatak je uređenja i interijera, rješenja koje bi trebalo zadržati duh starih vremena, uz istovremeno postizanje glavnog cilja – interne komunikacije objekata, na lokaciji sjedišta Grupe. Dodatno, zadatak je samim izborom materijala i koncepcijskim rješenjem unutrašnjosti vagona dočarati njegov izvorni izgled, uz svu funkcionalnost i potrebe suvremenog prostora.

Riječ je, nadalje, o zahtjevnom statičkom rješenju. Posebnost čini zahtjev za postavljanjem vagona na čeličnu nosivu konstrukciju, oslonjenu na obje zgrade, bez nosivih stupova ispod vagona, čime prostor ispod instalacije neće mijenjati svoju temeljnu svrhu i funkcionalnost.

Odsluženom vagonu daje se novi život, a sve u suglasju sa strateškim usmjerenjem C.I.O.S. Grupe kružnom gospodarstvu koje počiva na načelu pretvaranja otpada u resurse. Idejnim rješenjem dobiva se i nova dimenzija korisnosti, potpuno nova svrha, pri čemu se posebna pozornost pridaje zelenilu koje ovim rješenjem osigurava „zelenu gradnju“.

Opredjeljenje zelenom okolišu vidljivo je na svakom kutku prostora reciklažnog centra koji se prostire na 75 hektara na kojem su smještena jedinstvena postrojenja C.I.O.S. Grupe za obradu različitih vrsta otpada. Na pomno organiziranom i uređenom prostoru, postojeće hortikulturno rješenje vanjskih površina obuhvaća velik izbor raznolikog raslinja, crnogoričnog i bjelogoričnog drveća te velike zatravljene površine. Na lokaciji sjedišta Grupe u Zagrebu uređeno je više od 2.000 m2 prirodnog zelenila, što cijeli prostor čini ugodnim mjestom za rad i boravak, a planirana poveznica dvije zgrade vagon-restoranom pružit će potpuno novu vizuru građevina na lokaciji.

(sponzorirani tekst)

Komentirajte