8.7 C
Sisak
Srijeda, 20 listopada, 2021

Novi dvobroj Riječi uz 50. godišnjicu časopisa

- Marketing-spot_imgspot_img

Predstavljanje novoga dvobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost će se održati u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine s početkom u 19 sati u prostorijama Matice hrvatske u Sisku, Rimska 9.

Obilježiti će se time 50 godina izlaženja prvoga broja časopisa i 20 godina kontinuiranog izlaženja trećega niza.

Novi dvobroja Riječi, na 160 stranica, donosi vrhunske književne i umjetničke prinose: esej Što je kultura Damira Barbarića i Budućnost književnosti Predraga Fincija.

Krešimir Bagić, Tin Lemc, Darija Žili pišu o poezije Marije Dejanović, a poeziju objavljuju Andrijana Kos Lajtman, Ana Marija Borić, Marijan Grakalić,Matija Perković i Damir Stanić.

Proza donosi dio romana Leyle Karaça, turske suvremene književnice u prijevodu D. Žilić i Petre Sigur objavljuje dvije zanimljive i aktualne priče Migranti i Kako se popeti na planinu. Rubrika Kritika, prikaz i ogled stavljena je u ruke Branka Maleša koji piše o novim knjigama poezije Vesne Bige, Luka Paljetka, Zvonimira Mrkonjića, Miroslava Mićanovića i Goran Čolakhodžić. O knjigama poezije Tomislava Domovića i Gorana Gatalice piše i Biserka Goleš Glasnović.

Najobimniji prinos u ovom dvobroju koji je značajan za sabiranje dvadesetogodišnjeg objavljivanja časopisa jest Bibliografija Riječi autorica Ivane i Đurđe Zorko. Bibliografija daje značajan uvid u povijest časopisa, njegov sadržaj i njegove suradnike. Ovo je druga Bibliografija trećeg niza, iz njih se može iščitati značaj ovoga časopisa za književnost, kulturu i znanost koji se stvara u Sisku.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti