Naslovnica Vijesti Sisak Devastiran spomenik hrvatskim braniteljima u Sisku, policija traga za počiniteljima

Devastiran spomenik hrvatskim braniteljima u Sisku, policija traga za počiniteljima

Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u sisačkom Parku dr. Franje Tuđmana opet je devastiran, ovog puta najgore do sada.

Spomenik, točnije njegov prateći vječni plamen, na meti je vandalima godinama, a ovaj put su nepoznati počinitelji u noći sa subote na nedjelju na njega naslagali nekoliko komunalnih koševa za smeće koje su donijeli iz obližnjeg parka i zapalili ih. Koševi su izgorjeli..

Kako doznajemo, policija traga za počiniteljima, no nejasno je, obzirom se slični incidenti na vječnom plamenu ponavljaju godinama, zbog čega se spomenik ne osigura kamerama.

Iz Grada Siska su preko društvenih mreža pozvali sve koji imaju ikakva saznanja o počiniteljima da prijave to policiji. reagirali su i iz sisačkog HDZ-a. 

“U što se to pretvara ovaj Grad, kako odgajamo djecu? Kojim to vrijednostima učimo one kojima trebamo ostaviti Hrvatsku kao što su je nama ostavili Oni čija su imena zapisana na Spomeniku?
Zbog naših heroja trebamo kao društvo oštro osuditi ovaj vandalski čin, zapitati se gdje naši mladi i na koji način provode svoje vrijeme i što svatko od nas kao pojedinac ostavlja u sjećanje svojoj djeci. Je li to neizbrisiva vrijednost spomena na tekovine Domovinskog rata ili tek bešćutno i namjerno ponižavanje i zatiranje svega što je u našoj Hrvatskoj sveto?
Danas ne samo da trebamo osuditi ovaj vandalski čin, već svi ozbiljno shvatiti zadatak: učiniti sve što je potrebno da se više ne uznemiravaju “Oni” čija su imena zapisana na ovom Spomeniku!” – poručuju iz HDZ-a Sisak.

Na događaj je reagirao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

” Iako su ovakvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatram kako nikako ne treba podcijeniti ovaj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da ovakvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari.

Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije koji pokazuju da najveću žrtvu naših branitelja nikad neće zaboraviti i neće dopustiti neodgovornim pojedincima da uništavaju i blate – ne samo spomenike i svetinje – nego i sam obraz našeg društva, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini i našem slobodnom životu u njoj.

Ja, kao Vaš župan i hrvatski branitelj, najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago .” – stoji u županovu priopćenju.

FOTO: HDZ Sisak

Komentirajte