Naslovnica Vijesti Sisak Gradsko groblje Viktorovac postalo članom Udruženja značajnih groblja u Europi

Gradsko groblje Viktorovac postalo članom Udruženja značajnih groblja u Europi

Sisačko Gradsko groblje Viktorovac postalo je članom Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE), a certifikat je u belgijskom Gentu primio direktor Srđan Marić.

Ovime je sisačko groblje ušlo u društvo najboljih europskih grobalja uz bok velikim grobljima Pariza, Beča, Londona, Berlina i drugih europskih gradova.

ASCE je najveća je i najznačajnija organizacija koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti, a za članstvo se moralo ispuniti određene kriterije poput toga da starost groblja mora biti više od sto godina, da na njemu moraju biti pokopane osobe značajne za lokalnu, nacionalnu ili europsku povijest te da moraju sadržavati značajne spomenike, pod zaštitom.

Jedan od kriterija je bio i krajobrazno uređenje groblja.

-Gradsko groblje Viktorovac priznato je kao značajno groblje Europe, što pozitivno utječe na njegovu prepoznatljivost u Hrvatskoj i u Europi. Zahvaljujem svima koji su nas pratili u ovom projektu, Gradu Sisku, Gradskom muzeju Sisak, djelatnicima Gradskih groblja Viktorovac i drugima. Naš slijedeći cilj je pridružiti se projektu Put europskih groblja (European Cemetery Route), koji osim misije ASCE o važnosti i vrijednosti značajnih europskih grobalja, za cilj ima i povećanje turističkih obilaska grobalja – naglasio je direktor Gradskih groblja Viktorovac Srđan Marić.

(sisak.hr(

Komentirajte