Naslovnica Vijesti SMŽ Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine o bolnici, dugovima, cestama…

Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine o bolnici, dugovima, cestama…

15. sjednica Županijske skupštine održana je u srijedu, 9. listopada 2019. godine, u dvorani „Vilingaj“ Lovačkog doma Moslavačka priča u Velikoj Ludini.

Tijekom „Aktualnog sata“ vijećnici su postavljali pitanja županu, odnosno izvršnoj vlasti.

Dario Hegel (HSP AS) pitao je, podsjećajući na kupnju vozila za prijevoz toplog obroka za OŠ Zorke Sever Popovača, koliko je škola obuhvaćeno tim projektom i planira li se još ulagati.

Župan Ivo Žinić je rekao kako ovo nije prvo vozilo nabavljeno za ovu namjenu. Zahvalio je i donatorima koji su to omogućili. Nabavka ovakvih vozila je dio većeg projekta „Topli obrok-obrok zdravlja“. Želimo da u konačnici sva školska djeca imaju topli obrok pet dana u tjednu. I uređenje kuhinja u našim osnovnim školama je u istom projektu. Kad budu završeni projekti koji su u tijeku u sve 22 škole, kojima je osnivač Županija imat ćemo kuhinje koje će moći pripremati tople obroke. Bit će uloženo ukupno 7 milijuna kuna samo u opremanje kuhinja.
Cilj nam je, rekao je župan, da se sva djeca hrane u školskim kuhinjama, bez obzira na socijalni status roditelja. Traje i energetska obnova škola, dosad je obnovljeno 7 škola, a bit će obnovljeno još 13.

Vijećnik Hegel je pitao koliko je do sada realizirano projekata obnove cesta po modelu 50:50, sufinanciranja Županijske uprave za ceste i gradova i općina. Zanimalo ga je i je li planirana obnova ceste u naselju Vidrenjak.

U prošloj i ovoj godini u ovu je svrhu utrošeno gotovo 18 milijuna kuna. U zadnje tri godine, zaključno s ovom, imat ćemo obnovljenih preko 200 km županijskih cesta. U zadnjih 20 godina nije uloženo ovoliko novaca u županijske ceste.
Što se tiče ceste kroz Vidrenjak, u tijeku je procedura prekategorizacije ove ceste, kako bi ona postala državnom cestom.
Župan je pozvao na dopunu odgovora ravnatelja Županijske uprave za ceste Stipu Šapinu, koji je dodao kako je plan sufinanciranja zacrtan na 36 milijuna kn i taj će projekt biti ostvaren do početka mjeseca studenog. U tijeku su radovi u osam općina i gradova.

Milan Brigljević (MOST) je rekao kako je u Jutarnjem listu objavljeno da je prošle godine Sisačko-moslavačka županija poslovala s gubitkom od 314 milijuna kuna. Rekao je kako prema njegovim saznanjima županija ne podmiruje svoje obveze. Pitao je je li naša županija možda bankrotirala i krije li se to od javnosti.

Župan Žinić je istaknuo kako ga je iznenadio ovaj natpis u Jutarnjem listu da je županija završila s gubitkom od 314 milijuna kuna. „Naravno da i ova županija kao i ostale, gradovi i općine, imamo itekako puno obaveza u odnosu na punjenje proračuna, na sve ono što je potrebno, što smo planirali. Reći ću i dalje planiranje sljedećeg proračuna će biti na način da ćemo raditi nove projekte. Reći ću vam, prošlo tjedan na kolegiju, naš direktor Razvojne agencije gospodin Čelan je rekao da je županija pripremila više od milijardu kuna projekata. Nije sve za županiju, govorimo o svim projektima na području cijele županije. Veliki je to broj projekata koji se financiraju iz proračuna“, rekao je uvodno Žinić te dodaje kako nije jednostavno poslovati, te podsjeća kako imaju i neke naslijeđene dugove.

Dodaje kako su određena financijska sredstva županijskom sportskom savezu prebačena, a kako oni dalje transferiraju novac nije mu poznato. Govoreći o ostalim plaćanjima, potvrdno je odgovorio kako ima određenih zakašnjenja u plaćanju, ali dodaje kako pronalaze rješenja kako podmirivati obveze.

„Ovog trena županija posluje stabilno. Nikada nismo bili blokirani. Bilo je najava da će županija biti blokirana zbog dugovanja bolnice. To je jedan veliki problem. Zdravstveni sustav ovog trenutka, koji je takav kakav je dobar, možemo reći na razini Hrvatske, košta i ovakav zdravstveni sustav je neodrživ što se tiče plaćanja“, odgovorio je Žinić.

HNS-ova Adelina Ivković je postavila pitanje je li Opća bolnica dr.Ivo Pedišić u Sisku u cijelosti sanirana prije nego što je vraćena pod okrilje Sisačko-moslavačke županije. „Bolnica je otišla u sanaciju prije 2013.godine s minusom od 30 milijuna kuna. Vraćena je županiji 2016.godine s minusom od 75 milijuna kuna. Toliko o kvalitetnoj sanaciji države koja je napravljena nad našim županijskim bolnicama. Nije taj sustav jednostavno održavati, vidjeli ste po medijima da je dosta buke i prašine sa razlogom oko tih bolnica. Gotovo u svakom mom javnom obraćanju novinari pitaju, čuli smo da će i sisačka bolnica biti blokirana. Nikada nije bila blokirana“, odgovorio je Žinić te dodaje kako je upravo po ovom pitanju, zajedno sa ravnateljem sisačke Bolnice, održao nekoliko sastanaka s resornim ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

Ivković je također pitala do kuda je stigla obnova Galdovačkog mosta u Sisku, kolika je vrijednost projekta i hoće li most još koji put biti zatvoren za promet. „Rekonstrukcija mosta je vrijedna 10 milijuna kuna. Obnavlja se nekoliko mjeseci. Rok završetka svih radova je 20.ožujka sljedeće godine po ugovoru. Ja vjerujem da će rok biti i prije, ali ne želim ljudima dati lažnu nadu jer sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ukoliko bi ovakvo vrijeme bilo do kraja godine, ukoliko bi radile asfaltne baze, on bi mogao biti puno prije gotov. On je sada naizimjenično otvoren, bio je 15-tak dana potpuno zatvoren. Bit će u još jednom trenutku potpuno zatvoren na sedam dana“, najavio je Žinić.

HSS-ov Mijo Latin je postavio pitanje županu zna li tko sada upravlja Zadrugom proizvođača Sisačko-moslavačke županije i kako posluje. Župan je odgovorio kako Zadrugom trenutno upravlja Nermina Sarkotić sa još 10 ljudi te poručuje kako funkcioniraju na način da taj projekt „Kupujmo lokalno“ učine održivim. Govoreći o dostavi putem dronova, ističe kako je to bila jedna inovacija i jedan od pokušaja da se uvede nešto novo.

Latin je ujedno postavio pitanje zbog čega je od predviđenih 12 milijuna kuna u ovoj godini za poljoprivredu isplaćeno samo 81 tisuća kuna, ili 0,68 posto od predviđenog iznosa. Žinić odgovara kako će županija uskoro raspisati natječaje za potpore poljoprivrednicima za 23 mjere, te će uredno isplatiti te potpore.

HDZ-ov Mijo Šepak je postavio pitanje koji turistički programi biti sufinancirani na temelju nedavno potpisanog ugovora u Iloku. „Jedan od projekata kojeg smo potpisali je izrada studije za upravljanje kvalitetom u turizmu Sisačko-moslavačke županije. Jedna studija koja bi trebala dati sve odgovore na na koji način u budućnosti bi se trebao taj kontinentalni turizam razvijati. Vrijednost ovog projekta je 228 tisuća kuna, 200 tisuća su bespovratna sredstva, a 28 tisuća će osigurati Županija iz svog proračuna. Drugi projekt je sastavni dio jednog većeg projekta naše NATURA 2000 gdje u Petrinji gradimo Interpretacijski centar. Da bi taj centar upravo dao sve mogućnosti, želimo opremiti tu multimedijalnu dvoranu sa najmodernijom tehnologijom koja bi omogućila posjetiteljima doista da vide sve što to pruža naša županija kojom upravlja naša Javna ustanova za zaštitu prirodne baštine. Ovaj projekt je vrijedan 723 tisuće kuna, mi smo od Ministarstva tražili 653 tisuće kune, odobrena su sredstva od 325 tisuća kuna“, otkrio je Žinić.

Komentirajte