Naslovnica Vijesti Sisak Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja

Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije je osmislilo projekt „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“ kojeg provodisa partnerima: Koordinacijom udruga mladih grada Siska, Gimnazijom Sisak i udrugom „BoliMe – podrška mentalnom zdravlju mladih“, uz financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije.

Kako bi mladima pružili psihosocijalnu podršku osmišljen je ciklus edukacija na kojima će kroz interaktivne vježbe, kratka predavanja i rasprave,tijekom listopada, studenog i prosinca, mladi raditi na poboljšanju svojih vještina (komuniciranje i uspostavljanje odnosa, prepoznavanje emocija, samoregulacija, upravljanje stresom, donošenje odluka…) te će se poticati njihova samosvijest i briga za vlastito mentalno zdravlje te traženje pomoći u slučaju teškoća mentalnog zdravlja.

03.10. je u Klubu mladih SKWHAT održana prva edukacija iz ciklusa s temom „Kako (p)ostati mentalno zdrav?“. Psiholozi Božidar Nikša Tarabić i Željka Koprivnjak, koji su i osmislili cijeli projekt, su s mladima došli do odgovora na pitanja: * Što je to mentalno zdravlje? * Kako brinuti o mentalnom zdravlju? * Koji su najveći izazovi mentalnom zdravlju? * Što je to stres? A koje su to poteškoće mentalnog zdravlja? * Kako i gdje potražiti pomoć u slučaju teškoća mentalnog zdravlja?.

Kao dio projekta 12.10. će se u Gimnaziji Sisak održati cjelodnevnaedukacija „Adolescencija i mentalno zdravlje mladih“. Edukacijuće provesti Mihael Kozina, diplomirani psiholog i gestalt psihoterapeut koji radi kao školski psiholog u zagrebačkoj V. gimnaziji te kao savjetovatelj u Modusu – Centru za djecu, mlade i obitelj Društva za psihološku pomoć i kao stručni suradnik udruge „BoliMe“. Kroz edukaciju će sudionici, stručnjaci koji rade s mladima, iskustveno osvijestiti razvojne zadatke adolescencije, poteškoće na koje adolescenti nailaze i način rada s adolescentima koji se susretnu s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Svim ovim aktivnostima obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila sa svrhom podizanja svijesti o problemima vezanim uz mentalno zdravlje te pružanja prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

Komentirajte