Naslovnica Vijesti Sisak Spomen ploča uz 150. obljetnicu HPD Danica Sisak

Spomen ploča uz 150. obljetnicu HPD Danica Sisak

Uz 150. obljetnicu osnutka otkrivena je spomen ploča Hrvatskom pjevačkom društvu „Danica“ Sisak, na u kojoj je 1869. godine društvo osnovano 26. rujna 1869. godine.

Danica je najstarije pjevačko društvo grada Siska i jedno od najstarijih u Hrvatskoj.

„Zbor smo koji je za počasne članove imao Ivana Zajca i biskupa Strossmayera. Puno ljudi koji su označili hrvatsku povijesti prošlo je kroz Danicu. Malo je poznato da je Danica još 1875. godine na osnivanju Pjevačkog saveza u Sisku otpjevala hrvatsku himnu na hrvatskom jeziku. Dva puta smo gorili, dva puta su nam spaljivali dokumentaciju. Ja se nadam da će ta sjajna zvijezda potrajati još dugo, dugo u ovome gradu.“ – rekla je tom prilikom predsjednica HPD Danica Gordana Grepl.

Dodala je kako su ljubav prema zborskom pjevanju, očuvanje bogate kulturne baštine i tradicije te njegovanje ljubavi prema zavičaju tekovina i ideje vodilje ovog pjevačkog društva.

Nakon otkrivanja spomen ploče u Gradskom muzeju Sisak prikazan kratki dokumentarni film, skraćena retrospektiva djelovanja najstarije udruge u Sisku, nakon čega je uslijedio koncert HPD „Danica“ i gostiju te su podijeljena prigodna priznanja.

Komentirajte