Naslovnica Vijesti Sisak Održan 3. biciklistički maraton “Biciklom do Vodica -zajedno da se ne zaboravi”...

Održan 3. biciklistički maraton “Biciklom do Vodica -zajedno da se ne zaboravi” Sisak-Bihać-Vodice 2019.

Održan je 3. biciklistički maraton “Biciklom do Vodica -zajedno da se ne zaboravi” Sisak-Bihać-Vodice 2019.

Tužni događaji ne mogu biti smiješni. Pogibija „malog“ čovjeka se ne može provlačiti kroz dnevnu politiku. Tužni događaji moraju biti posebni i na poseban način obilježeni, a mi se svim srcem trudimo tako obilježiti.

Petak je zora se sramežljivo nazire a naši bicikli, naša srca su spremna. Ma nitko od nas nije tu noć spavao već smo svi jedva čekali zoru i početak trećeg maratona.

Oko 6.30 okupljanje ispred JVP Sisak i oko 7.00 počinje još jedna priča, priča za pamćenje. 1. dan se vozio u sjećanje na Ivana Galekovića, poginulog vatrogasca JVP Velika Gorica. Krećemo put Sunje, gdje nam je prva okrepa pa preko banijskih brežuljaka stižemo u Hrvatsku Kostajnicu. Sada treba proći nekoliko hupsera i ponosno stižemo u Dvor i pravo pred osnovnu školu i prostorije DVD Dvora gdje nas dočekuju radosna srca domaćina i zaista ozbiljna okrepa sa hranom i sokovima. Ali moramo se pozdraviti sa ljubaznim domaćinima jer naša avantura tek počinje.

Ulazimo u susjednu državu Bosnu i Hercegovinu i prvo stajanje u Otoci gdje imamo ručak, jer je iza nas već 90-ak kilometara.

Poslije ručka valja malo odmoriti i okupati se u Uni. Tako osvježeni hitamo do Bihaća i našeg cilja za taj dan. Moram se osvrnuti na taj gradić. Gledajući sve te jadne ljude koji tumaraju gradom ne znamo kakvu priču sakrivaju u svojim srcima a mnoge su priče jako, jako tužne i žalosne.

Drugi dan sviće i opet treba sjesti na naše ljubimce i zagaziti u brda u planine. U Bihaću nam se pridružuju prijatelji iz BK Japod Bihać i BK Bihać jer sjećanje na poginule vatrogasce ne poznaje granice, jedine granice su u našim glavama. Drugi dan je već „ozbiljan“ za bicikliranje. Ipak treba voziti oko 170 kilometara, treba pregaziti Dinaru, treba trpjeti vrućine, žeđ, glad, bolove u mišićima.

Prvi odmor je na izvoru Une, djeliću netaknute prirode. Nakon izvora slijedi uspon do „ventilatora“ gdje na kušnju dolazi snaga, snaga mišića, ali i snaga uma. Sljedeći odmor priuštimo si u Kistanjama, a nakon toga je spust u Vodice. Tu je vrhunac dana, tu je vrhunac događanja, tu je vrhunac sveg proživljenoga. Tu je glavna nagrada za svaku kap znoja i uzdaha. Ljudi su nam posebno zahvalni što svake godine bicikliramo do njih i ne dopuštamo da se stradavanje njihovih kolega pretvori u zaborav.

Treći dan je dan za nas, u miru i dostojanstvu odlazimo na groblje, palimo svijeće i u miru, svaki u svojim mislima molimo za duše pokojnih. Na kraju je polaganje cvijeća u parku i nezaobilazno fotografiranje. Obavezno se fotografiramo i kao da njima govorimo „ mi smo ovdje, i ove godine smo stigli radi vas, i ove godine smo se poklonili vašim životima“. Na putu je bilo mnogo dogodovština, uglavnom veselih i zanimljivih ali to se ne može ispričati, to se mora doživjeti. Zato dok i jedno srce kuca u RB Labudovi Sisak dolazit ćemo u Vodice i nećemo dopustiti da se ikada zaboravi.❤️

Tekst by @Ivica Gorić RBU LABUDOVI SISAK

RBU Labudovi Sisak zahvaljuje se na pomoći u realizaciji ovog Maratona JVP Sisak, zapovjedniku JVP Sisak Miroslavu Golubu, vatrogascima Franu Vuljaku i Damiru Petroviću, SMŽ i Uredu župana, DUKAT-u, MIP-u,Zajednici sportskih udruga SMŽ, ENEL-ATM iz Zagreba, Biciklističkom savezu SMŽ, Vatrogascima općine Dvor i ostalima koji su pomogli ovaj događaj. 

Komentirajte