Naslovnica Vijesti SMŽ U BiH i dalje protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

U BiH i dalje protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada bio je tema radnog sastanka kojeg su u sjedištu Sisačko-moslavačke županije s predstavnicima Unsko-sanskog kantona održali predstavnici Županije.

Naime, Vlada Republike Hrvatske prošle je godine usvojila Odluku o donošenju Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada koja predviđa vojarnu Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora kao potencijalnu lokaciju za skladište radioaktivnog otpada, podsjetio je župan Ivo Žinić nakon sastanka s predstavnicima Unsko-sanskog kantona.

„Njihov je stav i dalje identičan i oni se protive toj lokaciji. No, s nama su danas ovdje i stručnjaci koji na neki način pokušavaju uvjeriti da radioaktivni otpad nije opasan otpad. On je opasan ako se ne skladišti na propisan, ispravan način. Danas smo gotovo sat i pol razgovarali o nekim budućim sastancima i dogovorima, a koji ovise o međuministarskom sastanku između ministra zaštite okoliša Hrvatske i Slovenije koji će se održati 30. rujna u Ljubljani i nakon kojeg ćemo vidjeti na koji način će to biti regulirano između Republike Hrvatske i Slovenije“, kazao je župan te dodao kako su se u javnosti pojavljivale različite informacije vezano uz ovu problematiku.

„Moram ovdje istaknuti da dobar dio toga dolazi iz neznanja, ali i negativnom kampanjom koja je vođena i ovdje, u našoj županiji, od strane neki čelnika, došlo je do toga da ova lokacija nije prihvatljiva. Međutim, ja želim i ovim putem umiriti javnosti i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost, pogotovo ako se skladištilo na tom području. Tražili smo i od naših susjeda da nam argumentiraju sve ove njihove stanove, jer oni su i dalje apsolutno protiv ove lokacije. Nažalost, nismo čuli baš neke osobite argumente jer smatramo da ovakav način skladištenja ne predstavlja nikakav opasnost“, ustvrdio je župan pojasnivši kako je riječ o nisko i srednje radioaktivnom otpadu, a ne istrošenom nuklearnom gorivu za koje će se rješenje tražiti u budućnosti.

Na pitanje novinara o njegovom stavu kao župana, ali i stanovnika ove županije o ovoj temi, Žinić je kratko odgovorio:

„Apsolutno, uvijek sam protiv bilo čega što bi moglo naštetiti zdravlju i životima ljudi ili naštetiti prirodi. To je moj stav!“

Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona zahvalio se Sisačko-moslavačkoj županiji na organizaciji ovog sastanka napomenuvši kako su se na njega odazvali u duhu dobrosusjedskih odnosa kako bi razgovarali o problemu koji stanovnike Unsko-sanskog kantona zabrinjava duži niz godina.

„Čini mi se da vrijeme koje je proteklo od pojave ovog problema radi isključivo za Bosnu i Hercegovinu i za stanovnike Bosne i Hercegovine, za sve ono što štitimo na području Bosne i Hercegovine te da Republika Hrvatska kao suverena nezavisna država odustane od ove lokacije. Što vrijeme više odmiče, javnost Bosne i Hercegovine te sve razine vlasti, od lokalne do državne su jedinstvene da se drugoj strani, odnosno regulatornim tijelima i svima onima koji upravljaju ovim problemom na području Republike Hrvatske, objasni da ta lokacija nije neprihvatljiva sa stajališta 300 tisuća stanovnika tog područja, s aspekta Une te nacionalnih parkova i parkova prirode i s jedne i s druge strane“, ustvrdio je Bunić dodavši kako to područje stanovnici s obje strane granice napuštaju te da je nužno pružiti mu novu razvojnu šansu.

Direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić pojasnio je proceduru kojom će se donijeti konačna odluka o skladištenju radioaktivnog otpada.

„30. rujna je taj važan sastanak međudržavnog povjerenstvo na kojem će se još jednom raspraviti mogućnost rješavanje radioaktivnog otpada na zajedničkom odlagalište u Vrbini u Sloveniji. Ako do toga ne dođe, onda na snagu stupa realizacija Nacionalnog programa koji je vlada Republike Hrvatske donijela u studenom prošle godine prema kojem je potencijalna lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada vojni kompleks Čerkezovac. U postupku svega onoga što mi moramo provesti, sve će susjedne države, ne samo BiH, biti uključene u tu prekograničnu suradnju gdje će imati mogućnost uvida u naše aktivnosti, bit će, sukladno konvencijama, informirani o tome što se radi te će imati mogućnost davati svoje primjedbe“, rekao je Prpić.

Dodajmo kako su sastanku nazočili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, zamjenik župana Roman Rosavec te načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina.

Komentirajte