Naslovnica Vijesti Sisak Blagoslovljen novouređeni Svećenički dom u Kranjčevićevoj ulici

Blagoslovljen novouređeni Svećenički dom u Kranjčevićevoj ulici

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. rujna u Sisku. Prvi dio susreta održan je u prostorima novouređenog Svećeničkog doma u Kranjčevićevoj ulici koji je tom prigodom biskup Vlado Košić, u prisutnosti svećenika biskupije, blagoslovio.

Na početku ključeve objekta biskupu je predao izvođač radova g. Davor Vrbanek, a simbolički po prvi puta vrata je otključao generalni vikar biskupije i ujedno ravnatelj Doma mons. Marko Cvitkušić.

Obraćajući se okupljenima mons. Cvitkušić je podsjetio kako se ideja o ovakvom mjestu javila odmah nakon osnutka 2010. godine, a u realizaciju se krenulo 2014. nakon što je kupljena zgrada.

„Neka se Gospodin udostoji ući pod ovaj krov i svojom prisutnošću blagosloviti ove prostorije. Neka On bude duhovna pomoć svim svećenicima koji će ovdje živjeti, moliti se, odavde prema mogućnosti pomagati braći u pastoralu i biti na duhovnu pomoći svima potrebitima. Neka im on hrani bratsku ljubav, bude im dionik radosti i ukloni tugu. Poticani njegovim zapovijedima i primjerima, neka ovaj dom bude prebivalište dobrote, odakle će se nadaleko i naširoko razlijevati Kristova ljubav“, rekao je mons. Cvitkušić nakon čega se okupljenima obratio i izvođač radova g. Vrbanek koji je prije svega zahvalio biskupiji na ukazanom povjerenju njemu i njegovoj tvrtki.

Biskup Košić zahvalio je svima koji su se ugradili u ovu obnovu i zaželio dobar početak prvim stanarima.

„Kad kažem svećenički dom to znači da je to naš dom te se svi ovdje trebamo osjećati kod kuće. Ako Bog da, ova kuća treba biti naš dom u godinama koje dolaze, da možemo ovdje u miru, ali i u blizini Katedrale provoditi svoje dane i godine. Za umirovljene svećenike je to mjesto odmora, ali i, ovisno o njihovom stanju, prilika da zbog blizine Katedrale i dalje svećenički djeluju i pomažu, posebno u podjeli sakramenta pomirenja za koji bih želio da bude još više prisutan kao ponuda u našoj Katedrali. Danas je spomendan sv. Majke Terezije iz Kalkute. Ona je imala srca i ljubavi za sve koji su bili potrebni, bolesni, siromašni. I nama neće trebati na kraju našeg života nikakvo drugo bogatstvo doli bogatstvo duha, ljubav u srcu i molitva naše duše. Neka bude blagoslovljen ovaj dom, dom zajedništva naših svećenika i mjesto odmora, služenja i druženja“, rekao je biskup, a nakon blagoslova okupljeni svećenici i gosti razgledali su zgradu.

Drugi dio Svećeničkog dana održan je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Biskupijskom ordinarijatu gdje je biskup Košić izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji posebno istaknuvši obilježavanje 76. obljetnice stradanja Zrinjana i blagoslov spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu koje će se održati 14. rujna s početkom u 10 sati. Misno slavlje i blagoslov predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i biskupima Zagrebačke metropolije. Biskup je pozvao i na tradicionalno Hodočašće vjernika biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Gori koji će se održati 28. rujna, kao i na pripremu za obilježavanje desete obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije 5. prosinca. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

(SV)

Komentirajte