10 C
Sisak
Četvrtak, 25 travnja, 2024

FOTO: Uz Dan branitelja grada Siska uručene plakete Marijan Celjak – junak Domovinskog rata

Datum:

Marketing

U Sisku se u utorak obilježio Dan branitelja grada Siska, u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana. Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana, polaganjem vijenaca i molitvom kod središnjeg križa na groblju Viktorovac te je nastavljeno na izložbi i svečanoj akademiji koje su upriličene u prostoru Barutane.

Uoči svečane akademije, a u organizaciji Gradskog muzeja Sisak, u Barutani je otvorena izložba fotografija „Bilješke u vremenu“ iz vremena Domovinskog rata autora Ivice Grgića.

Na svečanoj akademiji branitelje i članove njihovih obitelji je, čestitajući im njihov dan, pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Grada Siska Ivana Cindrić, koja je posebno zahvalila svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na hrabrosti i žrtvi koju su podnijeli kako bi Sisak danas i dalje ostao, baš zbog njih, grad hrvatskih pobjeda.

-Danas je dan branitelja grada Siska, danas je dan svih onih koji su u najtežim trenutcima ovu zemlju, ovaj grad doživljavali svojim domom. I na današnji dan još jednom vam se zahvaljujem što se branili svoj grad i svoju domovinu. Želim se zahvaliti svim majkama, suprugama, djeci, svima onima koji su bili vaša potpora u ratu, ali i vaša snaga u miru. Svi ste vi, svi smo mi branitelji jer svjesno ostajemo i u svome gradu i u svojoj domovinu. Želimo ovdje raditi i stvarati obitelji, stvarati budućnost i biti ponosni na našu prošlost. Poginulim i preminulim braniteljima neka je vječna slava i hvala, a svima vama i svima nama neka je sretan i ponosan ovaj veliki dan – rekla je predsjednica Gradskog vijeća.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako 3. rujna ima simbolično značenje za obranu grada Siska.

-To je dan kada je rat došao i do samog grada Siska, a objekt Barutane oslobođen je bez žrtava isključivo s odlučnošću i hrabrošću koju su taj dan pokazali nepokolebljivi branitelji Siska. Ovaj dan, 3. rujna, slavimo kao uspjeh i iskru onoga što smo doživjeli četiri godine i jedanaest mjeseci kasnije – konačnu pobjedu u ratu – rekla je gradonačelnica koja se poslužila riječima prvog zapovjednika obrane grada Siska Bože Budimira koji je o 3. rujnu svjedočio u svojoj knjizi „Rat i sloboda“. Naime, Budimir je napisao sljedeće: „U Sisku je samoinicijativno 3. rujna 1991. godine započela najveća, najslavnija i najpresudnija bitka za Hrvatsku u Domovinskom ratu bez znanja i zapovjedi predsjednika Tuđmana. Nakon okruženja i ultimatuma ZNG-a predale su se tri postrojbe 10. korpusa 5. vojne oblasti JNA. Tog povijesnog dana, garda Siska i Banije pjevala je Marjane, Marjane ča barjak ne viješ kao što ga vije garda Siska i Banije, naš barjak hrvatski. Zarobljavanjem postrojbi i skladišta JNA u Sisku, započela je bitka za skladišta oružja. Sisak je prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, građani Siska prvi su osjetili slast pobjede“.

Nastavljeno je oslobađanje ostalih objekata bivše JNA u Sisku i okolici i pogibijom dozapovjednika 57. SAMB-a po kojem je nazvano najviše priznanje za doprinos u obrani Siska „Plaketa Marijan Celjak –junak Domovinskog rata“.

-Među junake Domovinskog rata ubrajamo brojne branitelje i postrojbe kojima smo dodijelili ili ćemo tek dodijeliti priznanje koje je simbol duga i pijeteta koji građani Siska osjećaju prema njima. Ove godine lista je najduža do sada. Tri posthumno dodijeljene plakete koje će primiti članovi obitelji poginulih branitelja imaju iznimnu težinu. Berislav Pavičić, Dubravko Pukšec i Marijan Šokčević ugradili su svoje živote u same temelje naše slobode i samostalnosti. Podnijeli su najveću zamislivu žrtvu za državu koju su sanjali. Mi danas živimo u državi iz njihovih snova i moramo moći njihovim najmilijima pogledati u oči i smoći hrabrosti reći da je žrtva bila opravdana. To nam je dužnost i obveza – rekla je gradonačelnica u svom govoru i čestitala svim braniteljima njihov dan.

Plakete „Marijan Celjak – junak Domovinskog rata“ ove su godine dodijeljene posthumno poručniku Dubravku Pukšecu, prvom poginulom branitelju s područja grada Siska, zatim pukovniku Berislavu Pavičiću i bojniku Marijanu Šokčeviću.

Plakete su ove godine dobili i pripadnica 57.SAMB-a Marijan Celjak Senka Kramarić, pripadnik 101. brigade HV Mirko Hrgović, razvodnik Senad Arapović, pripadnici 57. SAMB- a pukovnik Željko Srpak, poručnik Vladimir Rogošić, poručnik Asif Mujkić, zatim narednik Siniša Periček iz GROM-ova, narednik Stjepan Bolčević iz ZMIN-a te pripadnik 120. brigade Ban Toma Bakač Mladen Pranić.

-Nikad sebe nismo smatrali junacima. Bili smo odgovorni ljudi koji su u kritičnom trenutku odradili dužnost prema obitelji, svom gradu i svojoj državi. Junake sam do tada samo gledao na filmovima na televiziji, a na bojišnici shvatio da je film došao među nas. Mi smo tada samo napravili ono što se očekivalo od nas i što je bila naša dužnost – rekao je, zahvaljujući na priznanju, Željko Srpak dodavši kako ovo priznanje za bivše pripadnike 57. SAMB-a ima još veće značenje jer nosi ime po njihovom zapovjedniku Marijanu Celjaku.

U sklopu obilježavanja Dana branitelja grada Siska  u Domu kulture Kristalna kocka vedrine prikazan je dokumentarni film Bura duše – životno, ratno i duhovno putovanje.

FOTO: sisak.hr

- Marketing -

Možda vas zanima...

U petak je Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira "Festival...

Otvorenje obnovljene Holandske kuće uz izložbu i koncert

U petak će, nakon završetka obnove nakon potresa 2020....

Započela gradnja još jedne višestambene zgrade u Sisku

U Sisku je danas započela gradnja 18-te po redu...

U utorak i srijedu pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

U utorak i srijedu, 23. i 24. travnja, na...