Naslovnica Vijesti Kultura IKEA for YU na Star Film Festu

IKEA for YU na Star Film Festu

Treći dan Star Film Festa prepun je sadržaja, od druženja i projekcija do rasprava i radionica, a posebno vas pozivamo na projekciju filma IKEA for YU. Ovaj film nastao u suradnji Hrvatskog filmskog saveza, Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić moći ćete pogledati 31. kolovoza u 20:30 sati. Adresa na kojoj se održava projekcija dobro je poznata svim filmoljupcima. Očekujemo vas u vanjskom prostoru Kazališta 21, Trg grada Heidenheima 3.
IKEA for YU je dokumentarni film dviju talentiranih autorica. Marija Ratković Vidaković potpisuje scenarij i režiju te je iznimno aktivna u raznim područjima vezanim uz film. Živi i radi u Švedskoj, a ovo je njezin prvi film. Dinka Radonić također potpisuje scenarij i režiju, a bavi se kamermanskim zanimanjem te režijom. Ove talentirane mlade filmašice ujedinile su snage s ostatkom vrhunske ekipe koja stoji iz projekta IKEA for YU, a mi vas pozivamo da ga pogledate u ugodnom društvu, pod zvjezdanim nebom šestog Star Film Festa.
Priča je to o Mariji, njezinoj obitelji u Švedskoj i u Hrvatskoj. Marija je odgajana u obitelji koja njeguje jugoslavenske ideale te je i sama dio tih stavova primjenjivala na sebe sve dok nije počela propitkivati svoju okolinu. Tim više, Marija razmišlja o okruženju koje bi bilo najpogodnije za njezinog petogodišnjeg sina, a u filmu svjedočimo i njezinom putovanju kroz obiteljsku prošlost. Sraz generacija i ideala zanimljive su teme koje čine ovaj film posebnim. Film priča priču o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastitih sustava vrijednosti ali i o tome kako do istog doći u stabilnoj i brižnoj obitelji.
Iza film stoji uigran tim profesionalaca, a Dinka Radonić potpisuje i fotografiju kao direktorica. Montažer je Damir Čučić, a uz producenticu Mariju Ratković Vidaković tu je i Vera Robić Škarica.
IKEA for YU – savršen je oksimoron novog doba, a kako izgleda identitet obojan nijansama crvene iz prošlog sistema uklopljen u modernu zbilju života u Skandinaviji pogledajte ispred Kazališta 21, 31. kolovoza u 20:30 sati.

Komentirajte