6 C
Sisak
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

SDP o zdravstvu i sisačkoj bolnici

- Marketing-spot_imgspot_img

U prostorijama SDP-a Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za medije na kojoj su se članovi te stranke osvrnuli na stanje u zdravstvu na području naše županije, ali i na području cijele Hrvatske. Nikola Domitrović, predsjednik SDP-a Sisačko-moslavačke županije je na početku istaknuo kako kao oporba mogu doprinijeti poboljšanju stanja u područjima kojima se bave te dodaje kako se vidi da se županijska vlast ne snalazi najbolje u određenim stvarima.

„Zašto smo odabrali zdravstvo? Pa vi dobro znate da smo u zadnja dva tjedna vidjeli po medijima natpise da nam je naša županijska Bolnica jedna od tri najlošije po pitanju plaćanja računa, da se govorilo o mogućoj blokadi računa, odnosno naplati potraživanja i sada nas ovdje općenito isto tako zanimaju određena pitanja što se dogodilo s time, da li su se veledrogerije naplatile, od kojih novaca, koliko i kako će to utjecati na usluge prema našim građanima“, rekao je Domitrović te dodaje kako oni žele upozoriti na loše odluke u zdravstvu, loše planiranje kao i loše provođenje radnih procesa unutar bolnica.

„Tako je jedan od procesa nabavka MR uređaja koji sada vidimo da se već četvrtim dopunama nabavama mora povećati obujam da bi uopće uređaj mogao raditi. Kontrolom i pregledom toga što se radilo u rebalansima i prijedlozima proračuna i provođenju novih nabavama, trenutno su četiri u iznosu od milijun kuna, usporedili smo cijene u drugim nabavama sličnih ili istih uređaja i vidjeli smo da je lošijim načinom provedbe natječaja Županija izgubila oko 500 tisuća kuna. Da je provedena nabava objedinjena sa svim tim dijelovima, uređaj je mogao biti jeftiniji do 500 tisuća kuna, ako ne i više, samim time tih 500 tisuća kuna moglo se upotrijebiti u bolje svrhe za građane“, smatra Domitrović.

Kao veliki problem u zdravstvu naveo je i politički pritisak na ravnatelje zdravstvenih ustanova po pitanju zapošljavanja, stoga smatra kako se trebaju znati kriteriji i prioriteti u zapošljavanju. „Ne može prioritet zapošljavanja u zdravstvene ustanove biti osobni interes člana izvršne vlasti koji će na taj način predstavljati sebe kao Bog i batinu, nego treba biti interes ono što građanima treba. Višak zaposlenih u bolničkom sustavu uzima nepotrebni višak ljudi, uzima određenu količinu novaca, i kada vidite da na jednoj nabavi izgubimo 500 tisuća kuna, i ako imamo 10-15 posto više zaposlenih ljudi govorimo o godišnjem iznosu od nekoliko milijuna kuna koji nepotrebno cure iz ionako trenutno lošeg zdravstvenog sustava na razini cijele države“, kazao je Domitrović te dodaje kako ih u zdravstvu zabrinjavaju i loši prioriteti kao i loše odluke po pitanju odabira specijalizacija, zbog čega, smatra, imamo nedostatak medicinskog osoblja.

Županijska vijećnica SDP-a Nikolina Pintar je istaknula kako će loša organizacija posla u zdravstvu dovesti do njegovog kolapsa, te postavlja pitanje tko će nas liječiti ukoliko se ne planiraju i ne raspisuju specijalizacije.

„Ono što me trenutno zabrinjava, ja ću se tu možda najviše osvrnuti na Dom zdravlja Sisak, a tu su i ostali domovi zdravlja, pretpostavljam da nisu u tako lošoj situaciji kao Dom zdravlja Siska, vi sada imate situaciju da imate sedam umirovljenika koji radu u ambulantama opće obiteljske medicine. Svaka čast, liječnici kada navrše 65 godina života i odluče još ostati u sustavu, ja bih onako možda rekla nespretno, da to treba iskoristiti, na način da budu tu, da budu mentori, da mladi liječnici uz njih nauče, jer oni svi pogotovo sada kada im taj staž ukinu, znači oni u pravilu dolaze bez iskustva sa fakulteta u ambulante, no međutim ono što mene brine u toj cijeloj situaciji da vi imate sedam liječnika koji su trenutno u mirovinu, a da nemate liječnika koji su na specijalizaciji. Ono što je bitno u upravi u ravnateljstvu je planiranje“, rekla je Pintar.

Saša Srića, član Savjeta za zdravstvo SDP-a Hrvatske je kazao kako je zdravstveni sustav u Hrvatskoj u kolapsu. „Što se tiče problema u zdravstvu i same zdravstvene politike SDP-a treba naglasiti da kada smo počinjalu ovu priču tada sam govorio da je zdravstvo praktički pred kolapsom, sada već definitivno možemo reći da je zdravstvo u kolapsu i da je pitanje vremena pucanja kompletnog zdravstvenog sustava. Počevši sa neminovnim odlascima naših liječnika i medicinskih sestara. U Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje više od 12 tisuća medicinskih sestara i više od 600 liječnika. Odlasci su liječnika učestali, a odlasci medicinskih sestara su prisutni na svakodnevnoj bazi. Osim plaća, problem su i uvjeti rada koji su neizdržljivi“, kazao je Srića te dodaje kako su i liste čekanja drastično produžene.

„Naravno ono gdje se mi kao socijal-demokrati borimo, borimo se protiv tihe ali nažalost sve glasnije privatizacije zdravstva koja je na pomolu i koja se iz dana u dan smo sve više svjedoci te priče. Mi se zalažemo za javno zdravstvenu politiku i za povratak Doma narodnog zdravlja Andrija Štampar, znači povratak specijalista u domove zdravlja, internista, kirurga, pedijatara, ginekologa. Boreći se protiv privatizacije zdravstva znajući da u domovima zdravlja 75 posto su zakupci, odnosno koncesionari koji isto tako znate dobro po glavarini imaju plaće između 20 tisuća i 30 tisuća kuna kada sve svoje obveze podmire, za razliku od liječnika primarne zdravstvene zaštite koji su unutar sustava domova zdravlja čije su plaće otprilike oko sedam tisuća kuna“, dodaje Srića.

Ističe kako je nužna i reforma hitne medicine, a tu se postavlja i pitanje transparentnosti javne nabave u zdravstvu te nagomilanog duga koji se prema njegovim tvrdnjama sada penje na 10 milijardi kuna.

„Naravno kada smo nabrojali ove grozne probleme, gledajući da smo u bezizlaznoj situaciji, naravno da SDP nudi svoja rješenja. Što se tiče liječnika i sestara, kako zadržati liječnike i sestre? Prije svega naravno povećanjem plaća, način je zadržavanja liječnika i sestara prije svega i adekvatnim povećanjem plaća ali i poboljšavanjem uvjeta rada. Liste čekanja, postoji način smanjivanja. Mi se držimo načela sustava otvorenih vrata, radom iza 16 sati. Borimo se protiv privatizacije u zdravstvu, ali sklapanjem ugovora sa HZZO-om sa privatnicima, ali ne parcijalno, transparentna javna nabava i definiranje kompletnog duga“, kazao je Srića koji je na kraju istaknuo kako je aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić najgori ministar zdravlja od postanka Hrvatske države.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti