Naslovnica Vijesti SMŽ Izgleda neće biti ništa od referenduma u Novskoj

Izgleda neće biti ništa od referenduma u Novskoj

Referenduma protiv zagrebačke kompostane u Novskoj neće biti, jasno je iz rješenja Ministarstva uprave koje je poslano oragnizatorima referenduma Demokratskoj lokalnoj stranci.

Ministarstvo je utvrdilo kako je u Novskoj upisan 11.101 birač, iako ih je za nedvan izbore za mjesne odbore bilo 11.001, a odbacilo je, kao nevažeće, 162 prikupljena potpisa, što čini 7% u odnosu na 2290 prikupljenih potpisa. Time je broj važećih potpisa koje je skupila referendumska inicijativa pao ispod potrebnih 20 posto upisanih birača koje zakon traži za raspisivanje lokalnog referenduma.

Uz to Ministarstvo i samo referendumsko pitanje „Jeste li za izgradnju zajedničkog postrojenja za preradu biootpada Zagreba i Novske u Poduzetničkoj zoni Novska ili na bilo kojem dijelu pdoručja Grada Novske?“ smatra nezakonitim.

„Udružena kriminalna i klijentelistička organizacija HDZ-a i na ovom primjeru pokazuje svu svoju bijedu i mišiće nad svojim narodom i kako funkcionira štiteći političke i interesne skupine od sabora, vlade, ministara, župana pa sve do lokalnih šerifa poput gradonačelnika Piletića i mnogobrojnih drugih.“ – rekao je predsjednik Demokratske lokalne stranke Vlado Klasan, bivši gradonačelnik Novske.

Istaknuo je kako ne odusataju od leigimitnog prava građana te su predali zahtjev za uvid u potpise Ministarstvu uprave i pokrenuli upravni spor pred Visokim upravnim sudom.

Podsjetimo Novska i Zagreb su potpisali sporazum o izgardnji postrojenja za obradu biooptada prikupljenog na području zagreba i koje će graditi na području Novske. Iako je i sam gradonačelnik Novske Marin Piletić (HDZ) najavljivao referendum o tom pitanju, od toga je odustao.

Komentirajte