Naslovnica Vijesti Sisak Sisačke lađarice i ove godine na Maratonu lađarica

Sisačke lađarice i ove godine na Maratonu lađarica

Sisačke lađarice nastupiti će na Maratonu lađarica koji će se održati 08. kolovoza 2019. Maraton lađarica je amatersko sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila-lađa. Natjecanje se vrši rutom od Metkovića do Opuzena – 10 km. Utrka je međunarodnog karaktera.

Sisačke lađarice prvi put se su okupile u travnju 2017. Do veljače 2019. Sisačke lađarice trenirale su i nastupale kao ženska sekcija Udruge lađara Sisak. Međutim, velika želja za veslanjem i osamostaljenjem rezultirala je krajem veljače osnivanjem Udruge Lađarica Sisak. Cilj udruge je očuvanje tradicije veslanja i izrade kupskog čamca „Šiklje“ i neretvanske lađe, promidžba i organiziranje športskih i kulturnih aktivnosti, organiziranje i sudjelovanje na veslačkim utrkama i prigodnim manifestacijama, okupljanje žena i mladih i njihovo usmjeravanje u bavljenje sportom, a posebice veslanjem, očuvanje okoliša te druge aktivnosti. Udruga broji 25 članica, koje žrtvuju privatno vrijeme, mijenjaju se za smjene, uzimaju godišnji, a sve kako bi trenirale i dobro se pripremile za natjecanje.

Prvi put su nastupile na Maratonu lađarica 2017. kada s osvojile 4. mjesto. Isti rezultat osvojile su i 2018.

Također, nastupile su na Veslačkom dvoboju kupskih čamaca – Šikljadi 2017., koja se održala u sklopu manifestacije ”Kupske noći”, kada su osvojile 1. i 2. mjesto, te 2018. kada su osvojile 1. i 3. mjesto.

2018. godine sudjelovale su i na Utrci kupskih čamaca Stari Brod – Letovanić, dugoj 6 km, gdje su u konkurenciji sa muškim ekipama osvojile 6. i 9. mjesto.

Ove godine Sisačkim lađaricama pridružio se i jedan od najboljih hrvatskih kajakaša, državni prvak i jedan od trenera hrvatske reprezentacije Franjo Žnidarić, koji je Sisačkim lađaricama na dobrovoljnoj bazi pripremao trenažni dio, kako na vodi tako i suhi. Sisačke lađarice treniraju u prosjeku 3 puta tjedno u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, koju im nesebično ustupa Udruga lađara Sisak.

U lađi vesla 10 lađarica, 1 parićarka, koja upravlja lađom i 1 taktičarka. Sisačke lađarice nadaju se da će nagodinu veslati Kupom u svojoj lađi, da će grad Sisak, kao grad na tri rijeke postati prepoznatljiv po veslanju, te da će se nagodinu i ostale zainteresirane žene pridružiti i okušati u veslanju Kupom.

Do tada, Sisačke lađarice pozivaju sve da im pruže podršku i dođu na Maraton lađarica 08. kolovoza 2019. Start maratona lađarica je ispod Lučkog mosta u Metkoviću u 18 sati. Cilj je ispred starog mosta na Maloj Neretvi.

Komentirajte