10 C
Sisak
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Dr. Dujmenović: Sisačka bolnica nije u blokadi!

Datum:

Marketing

“Nismo blokirani, stižu nama ovrhe, mi se žalimo na njih, to nekako prolazi, ali nismo u blokadi i još uvijek najnormalnije funkcioniramo.” – rekao nam je ravnatelj sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” dr. Tomislav Dujmenović demantirajući tako glasine kako sisačka bolnica, poput vinkovačke, ima blokirani račun.

“Dužni jesmo, za lijekove i tri godine neke i to će morati država rješavati. Ne samo za nas, već za mnoge druge bolnice. Iz sanacije smo mi preuzeli bolnicu sa 75 milijuna kuna minusa. Dakle, nismo ni imali čisti start kad je vraćena bolnica, kao neke druge bolničke ustanove.” – napominje dr. Dujmenović.

On ističe kako svaki mjesec bolnici nedostaje novca za normalno funkcioniranje jer su troškovi veći od mjesečnog limita kojeg isplačuje HZZO.

Da bolnica nije u bloakdi potvrdio je i župan Ivo Žinić.

„Sisačka bolnica „Dr.Ivo Pedišić“ nije u blokadi. To je točna informacija. Druga informacija je točna da naša bolnica kao i sve županijske bolnice duguju velika sredstva veledrogerijama za lijekove. Nije obustavljena niti jedna isporuka lijeka niti od bilo koje veledrogerije. Imamo dugovanja, a to ste i upoznati, naslijeđenih iz prošlosti dosta velika. Uglavnom, Vlada Republike Hrvatske u prošloj godini sanirala je dio tog dugovanja u iznosu od 25 milijuna kuna. Ove godine također vjerujem da će to biti na toj razini i da će se dugovi smanjiti“, komentirao je Žinić.

Dodaje kako sisačka Bolnica nekim veledrogerijama duguje više od 17 milijuna kuna za isporučene lijekove. „Uglavnom ima pokušaja od veledrogerija da iznude određene stvari, odnosno oni su to isporučili te lijekove, određena sredstva, pa često puta i upozorenjima kao da će zabraniti isporuke lijekova. Za sada nismo imali takvih slučajeva. Naši bolesnici imaju potrebne lijekove, veledrogerije će isporučivati i dalje. Ovo su pritisci da naplate dugovanja koja su velika“, kazao je Žinić i dodaje kako su dugovanja prema veledrogerijama kraća od tri godine.

Novinari su župana Žinića ujedno pitali kolika su ukupna dugovanja sisačke Bolnice. „Ukupna dugovanja precizno ne mogu reći, ali negdje oko 90 milijuna kuna. To je dakle nešto što je naslijeđeno. Ova bolnica je 2013.godine otišla u sanaciju sa dugom od nekih 30 milijuna kuna, da bi bila vraćena Županiji sa više od 70 milijuna kuna. To je država sanirala tada 2013.godine. Nažalost, zdravstveni sustav ovakav kakav je, vjerojatno će tako morati funkcionirati. Tu je odluka da li će se ići na ovaj oblik socijalnog zdravstva kakav sada imamo u Bolnici ili na neki drugi vid, naravno to moramo platiti“, zaključio je Žinić koji je na kraju dodao kako limite koje naša sisačka Bolnica dobiva nisu dovoljni te Bolnica svaki mjesec proizvodi gubitke od 1,5 milijuna kuna.

- Marketing -

Možda vas zanima...

U petak je Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira "Festival...

Otvorenje obnovljene Holandske kuće uz izložbu i koncert

U petak će, nakon završetka obnove nakon potresa 2020....

Započela gradnja još jedne višestambene zgrade u Sisku

U Sisku je danas započela gradnja 18-te po redu...

U utorak i srijedu pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

U utorak i srijedu, 23. i 24. travnja, na...