9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Župa Sela proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene

Datum:

Marketing

Župa Sela svečano je u ponedjeljak, 22. srpnja proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene. Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Bučice dr. Ivan Petrović u zajedništvu s generalnim vikarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, domaćim župnikom i dekanom preč. Matom Sukalićem, župnikom iz Odre vlč. Sašom Jozićem, župnikom iz Veleševca vlč. Kristijanom Krajnovićem i župnikom iz Martinske Vesi vlč. Ivicom Šimunovićem, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U homiliji osvrnuvši se na pročitano Evanđelje vlč. Petrović pozvao okupljene vjernike da budu hrabri u svojoj vjeri poput Marije Magdalene, one koja je prva došla na Isusov grob te ga našla prazna. „Dok drugi spavaju ova pobožna žena i Isusova učenica dolazi njemu na grob. Pitamo se zašto dolazi tako rano ujutro? Reći će Ivan Zlatousti, da Marija Magdalena nije više mogla izdržati i nije mogla čekati te je htjela prva doći na grob Učiteljev i tako pokazati koliko silno ljubi tog čovjeka i Boga, onoga koji joj je približio Gospodina i oprostio sve grijehe. Ta ista žena sigurno nije oka sklopila od Velikog četvrtka na dalje. Sjećamo se da je za Veliki petak ona je bila pod njegovim križem, skroz do kraja, sve dok nije izdahnuo, te ga je sigurno i pratila sve do groba kako bi mu mogla donijeti miomirise i pomasti u kojima se običavalo pokopati tijelo pokojnika. Ona se morala susresti s Gospodinom, kao da je nešto u njoj govorilo dođi Marijo što ranije. Ona se nije bojala ni mraka, smrti i groba“.

U nastavku propovjednik je ustvrdio kako je Mariju Magdalenu danima i tjednima te posebno u trenutku Isusove smrti nosila njena vjera i to što joj je Gospodin oprostio grijehe. „U ovom ključnom trenutku nakon Isusove smrti i nakon što ga je gledala na križu i vidjela je osobu koja joj je oprostila grijehe i donijela slobodu, što je ugledala? Vidjela je da je grob prazan i vidjela je opet jednu slobodu. Pao joj je kamen sa srca znavši da je Učitelj nešto o tome govorio. Govorio je da će pobijediti smrt i ona primjećuje da se to zaista ispunjava te je Isus živ među nama i da nije kao oni drugi ostao zakopan u grobu. Ona je oslobođena straha to odmah javila učenicima. Tu vidimo braćo i sestre kada nas nosi ta vjernost prema Kristu i sjećanje da je Gospodin onaj koji nam oprašta grijehe onda nas on na poseban način i blagoslivlja, kao što je to učinio i s Marijom Magdalenom. Ona ga je ugledala uskrsnulog prva, kao onoga koji je pobijedio smrt. Tako ćemo i mi ugledati Krista i razumijeti njegovu poruku kad ćemo u svom srcu znati da je on taj koji oprašta grijehe i da je Bog kojem nitko ništa ne može nauditi. Imajmo uvijek pred očima ovu pobožnu ženu Mariju Magdalenu koju ništa nije moglo uplašiti i udaljiti od ljubavi prema Kristu Spasitelju koji oprašta grijehe“, poručio je Petrović.

Nakon popričesne molitve predvoditelju slavlja i svima koji su pomogli u njegovoj pripremi zahvalio je župnik Sukalić, a na kraju su se članovi HKUD-a „Radost“ iz Sela oprostili od župnika koji nakon 15 godina odlazi na novu službu.

Možda vas zanima...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala...

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički...

Uskrsna čestitka biskupa Vlade Košića

Vlado Košić, biskup sisački  Uskrsna čestitka Sisak, 25. ožujka 2024. Dragi vjernici, Želeći...