Naslovnica Vijesti Kultura Izložba “Fragmenti sisačkoga djetinjstva: Igračke obitelji Kraker” ponovo u Muzeju

Izložba “Fragmenti sisačkoga djetinjstva: Igračke obitelji Kraker” ponovo u Muzeju

Zbog velikog interesa javnosti izložba “Fragmenti sisačkoga djetinjstva: Igračke obitelji Kraker” može se ponovno pogledati od 10. srpnja 2019. u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak.

Izložba ostaje otvorena do 23. kolovoza 2019., a posjetiti nas možete u radno vrijeme Muzeja, od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati.

Gradski muzej Sisak je 2018. godine započeo ciklus izložbi posvećenih igračkama kao bitnim segmentima povijesti djetinjstva. Tada je predstavljena kolekcija igračaka Tonija Politea koje su većim dijelom nastajale u hrvatskim tvornicama, pogotovo nakon Drugog svjetskog rata, poput Biserke ili Jugoplastike. Ta je kolekcija poslužila kao početna točka za upoznavanje javnosti s važnošću igračaka ne samo kao uporabnih predmeta, već i kao predmeta koji su dio povijesti pojedinaca ili cijelih obitelji te za iniciranje prikupljanja igračaka za zbirku Muzeja. U Muzeju je dotad postojala tek jedna novovjekovna igračka čime je bitan segment lokalne povijesti bio zanemaren i nepoznat. Izložbom je Muzej nastojao potaknuti kvalitetnije promišljanje o povijesti djetinjstva u Sisku koje je do danas zanemareno područje istraživanja. Sisak je poznat po brojnim povijesnim događajima ili važnim pojedincima, no jedan je segment povijesti ostao ispod površine i tek ga treba kvalitetno istražiti. Grebanjem površine otkriva se sasvim novi svijet u kojemu dominiraju djeca sa svojim igrama i igračkama. Na putu prema adolescenciji, taj svijet određuje dosta u razvoju čovjeka i može ga usmjeriti prema daljnjem razvoju.

Muzej je zbog toga odlučio u svojoj prvoj izložbi iz „sisačkog ciklusa“ predstaviti igračke obitelji Kraker od početka 20. stoljeća do 1980-ih godina pomoću kojih se može promotriti gotovo stogodišnja povijest jedne obitelji s posebnim naglaskom na igračke i igranje. Izložba nastoji staviti igračku u kontekst određenoga povijesnog razdoblja i objasniti njezinu ulogu u odrastanju pojedinaca iz navedene obitelji te na njihova buduća zanimanja, posebno vezanost uz tehniku. U prvom planu su igračke Velimira Krakera, poznatoga sisačkog kolekcionara koji je svoju strast za prikupljanjem i čuvanjem prenio i na igračke svojega djetinjstva, ali i na igračke svoje djece i bliže obitelji.
Djetinjstvo je oblikovano nizom elemenata, a jedan od važnijih svakako su igračke. One predstavljaju dio odrastanja, prilagođavanja okolini, imaju neupitnu didaktičku vrijednost, ali su i odraz komercijalizacije društva, pogotovo od druge polovice 20. stoljeća. U raznim povijesnim razdobljima igračke su predstavljale sinonim za odrastanje i isto tako sinonim za napredak tehnologije proizvodnje. Novo je vrijeme donosilo nove igračke, nove i naprednije tehnologije i materijale od kojih su napravljene. Igračke su vremenom postajale kvalitetnije, otpornije, dugovječnije, a odražavale su i vrijeme u kojemu su nastajale. One pripadaju i svijetu odraslih koji nastoje kroz igračke očuvati vlastite uspomene i prenijeti ih drugim generacijama. Igračke simboliziraju sjećanja, a nerijetko i nostalgiju. Ujedno predstavljaju i predmet kolekcionarske žudnje.

Komentirajte