Naslovnica Vijesti Sisak Sportska inspekcija naložila vraćanje hokejaša Siscie u Zajednicu i Ledenu dvoranu!

Sportska inspekcija naložila vraćanje hokejaša Siscie u Zajednicu i Ledenu dvoranu!

Glavna sportska inspektorica Klaudia Miloš Lončar naložila je Zajednici sportskih udruga Grada Siska da primi Hokejski klub Siscia u punopravno članstvo, čime će izgleda biti okončana višegodišnja priča vezana uz Zajednicu i dva konkurentska hokejska kluba u Sisku.

Naime, Zajednica sportskih udruga Grada Siska nije htjela lani produžiti privremeno članstvo za HK Siscia uz obrazloženje kako je HK Siscia u članstvo Zajednice primljen „radi realizacije programskih aktivnosti hokejskog sporta sa ženskom populacijom jer je u članstvu zajednice već jedan hokejski klub“, a kako do toga nije došlo isključili su HK Sisciu iz članstva. Još 2015. prilikom odlučivanja o prijemu HK Siscia Izvršni odbor Zajednice zaključio je kako bi „prijem Hokejskog kluba Siscia u članstvo Zajednice doveo u pitanje osptojnost udruga koje su trenutačno u članstvu Zajednice“. Time su u biti, štitili konkurentski KHL Sisak.No, ipak su ih primili u privremeno članstvo, stavljajući im okvir djelovanja samo sa ženskom populacijom.

Hokejski klub Siscia smatrao je da nema razloga za njihovim isključivanjem iz članstva te odbijanjem Zajednice da im omogući korištenje termina za trening u Ledenoj dvorani te je zatražio zaštitu od Vijeća sportske arbitraže i sportske inspekcije.
Ovih dana obje institucije su donijele odluke u korist Siscije. Glavna sportska inspektorica naložila je poništenje odluke o isključenju HK Siscie iz članstva Zajednice sportskih duruga Grada Siska te primanje u punopravno članstvo kluba u roku od osam dana. Također se naređuje da se HK Siscia omogući kroištenje Ledene dvorane, sukladno pravima po osnovi punopravnog članstva u Zajednici. Odluka se mora provesti u roku od osam dana od njenog prijema, ako ju ne provede Zajednica provest će ju inspektorica.

Kako na ovu odluku nema žalbe već samo mogućnost tužbe Upravnom sudu, HK Siscia uskoro će postati punopravna članica Zajednice.

„U proteklih tjedan dana zaprimili smo Odluku Vijeća sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora i Rješenje Sportske inspekcije Središnjeg državnog ureda za šport. Oba tijela su u zasebnim i neovisnim postupcima utvrdili isto – da su odluke Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga grada Siska o izbacivanju HK Siscia iz Zajednice diskriminatorne, nezakonite i protivne Ustavu RH, te da nema niti jednog jedinog razloga, zakonskog ili statutarnog, za isključenje Kluba iz Zajednice.“ – ističu iz HK Siscia gdje očekuju provedbu ove odluke.

Naime, u nalazu Vijeća sportske arbitraže izričito se ističe kako je „spriječavanje razvoja jednog kluba, kako ne bi bio konkurencija drugom postojećem klubu, diskriminacija u suprotnosti sa Statutom Zajednice, Zakonom o sportu i Ustavom RH“ te kako se ne može uvjetovati klubu razvoj samo ženskg hokeja.

U Zajednici, za sada, samo potvrđuju kako su zaprimili obvezujuću odluku Sportske inspekcije.

Rješenje Sportske inspekcije:

http://www.hksiscia.hr/Files/Other/dokumenti/Rjesenje%20sportske%20inspekcije%20HK%20Siscia.pdf?fbclid=IwAR3Kz27f2RZ7F5sy84KbHhUTufmlF-QZISc7ky-HEFxD_dyoPZn31LPwlGs

Rješenje Vijeća arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora:

http://www.hksiscia.hr/Files/Other/dokumenti/Rjesenje%20Vijeca%20Sportske%20Arbitraze%20HK%20Siscia.pdf?fbclid=IwAR0u-VX4u9C91WCLofORKFV9Ld7yq0CVKVnseX1wQ7gM97b9AZ_d0-3yhMk

Komentirajte