Naslovnica Vijesti Sisak Preminuo hrvatski Tarzan Stjepan Šipek – koji je bio poznat i...

Preminuo hrvatski Tarzan Stjepan Šipek – koji je bio poznat i Siščanima

Preminuo je u Sjedinjenim Američkim Državama hrvatski Tarzan –  Stjepan Šipek, posinak Siščanina Pere Grozaja i koji se u 70-ih i 80-ih znao često navraćati u Sisak.

Stjepan Šipek rođen je 1. siječnja 1942. godine u Igrišću (Zagorje). Svoju najraniju mladost proveo je kod obitelji Sofije Čakanić u Rakitju pokraj Svete Nedelje gdje je bio udomljen. Kao dječak gledao je filmove u kojima je Johnny Weissmuller glumio Tarzana sanjajući da i on jednom utjelovi lik Tarzana i ima svog lava.

Izučio je strojobravarski zanat u “Slobodi”, tvornici cementa u Podsusedu, a sa sedamnaest godina prihvatio je poziv majke koja je živjela u Kanadi i napustio je Hrvatsku. U Kanadi je proveo pet godina. Tamo se počeo baviti hrvanjem. Kao vrstan plivač pobijedio je u maratonu gdje je preplivao jezero Ontario.

Iz Kanade je odselio u SAD i nastanio se u Miamiju na Floridi. Zbog svoje snažne građe Stjepan Šipek, sada Steve Sipek, privukao je pažnju filmskih producenata nakon čega počinje njegova filmska karijera. Otkrio ga je slučajno Rene Martins 1964. godine na hrvačkom meču. Tada je započela njegova glumačka karijera.

Glumio je u deset filmova: Odd Triangle (1968), Desire Under the Palms (1968), The Walls Have Eyes (1969), Tarzan in the Golden Grotto (1969), Blood Freak (1972), Tarzan and the Brown Prince (1972), The Sexiest Story Ever Told (1973), Stevie, Samson and Delilah (1975), 2056 Escape from Zombie Island (2012) i 2057: Return to Zombie Island (2013).

Ovisno o regiji u kojoj je film premjerno prikazivan Šipek je imao drugačije ime. U većini zemalja je bio poznat kao Steve Hawkes, u Španjolskoj kao Luis Barcenas.

Pri jednom snimanju Šipek je teško opečen. Nakon toga Šipek je glumio u još nekoliko filmova, a pojavio se i u nekoliko TV serija. Obzirom ga je u nesreći kada je opečen, kako je govorio, spasio ga lav od težeg stradavanja posvetio se Šipek zaštiti životinja. Dobio je licencu i osnovao je utočište za “velike mačke” u gradu Loxahatchee na Floridi. Licencu je izgubio prije desetak godina. 

Stjepan Šipek preminuo je 23. lipnja 2019. godine u 78. godini u bolnici u Sjevernoj Floridi.

Komentirajte