Naslovnica Vijesti Sisak 22. lipnja su “Bojevi za Sisak”

22. lipnja su “Bojevi za Sisak”

Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica grada Siska i ove godine organiziraju već za naš grad tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Bojevi za Sisak”. Održati će se u subotu, 22. lipnja kod Starog grada. Do Starog grada organiziran je prijevoz autobusima čiji raspored možete vidjeti na kraju vijesti. 

Manifestacijom “Bojevi za Sisak” prikazuje se i oživljuje gotovo zaboravljeni život srednjeg i ranog novog vijeka te promiče povijesna baština grada Siska i događanja iz 1593. godine, kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Kroz zanimljiv prikaz ove povijesne bitke, posjetitelji će zakoračiti u vremena viteških borbi, mačevanja, vojnih tabora, borbi za naklonost dame, opsada, ratovanja, lakrdijaša…

“Bojevi za Sisak” održat će se kod Utvrde Stari grad, kulturnog dobra od nacionalnog značaja, a okupit će stotinjak članova udruga koje demonstriraju srednovjekovni način života i ratovanja. Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.

Cjelodnevno događanje prepuno zabavnih sadržaja, posebno spravljenih gastronomskih specijaliteta i bogate ponude suvenira završit ćemo koncertom koji će izvesti Patrick Walker Trio.

PROGRAM

12.00 Otvaranje festivala, vojnih tabora, utvrde i srednjovjekovnog sajma; demonstracija streličarstva
13.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
15.00 Bitka ( I. dio)
16.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
19.00 Bitka ( II. dio)
20.00 Fire show
21.00 Koncert: Patrick Walker Trio

HŽ Putnički prijevoz službeni je prijevoznik na sportska i kulturna događanja u gradu Sisku u 2019. godini.

Posjetitelji „Bojeva za Sisak ostvaruju 50% popusta na povratne karte u redovnim vlakovima na relaciji Zagreb GK – Sisak – Zagreb GK.

Kako bi ostvarili popust, putnici prilikom kupnje prijevoznih karata na Zagreb GK ili u vlaku trebaju naglasiti svrhu putovanja, a povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom organizatora na mjestu održavanja manifestacije.

Komentirajte