Naslovnica Vijesti Sisak U Sisku se uređuje 20 državnih stanova za prihvat azilanata

U Sisku se uređuje 20 državnih stanova za prihvat azilanata

Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je javnu nabavu za isporuku i montažu namještaja i tehnike za opremanje 64 stana za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita na području Republike Hrvatske. Riječ je o stanovima u državnom vlasništvu, veličine od 26 do 96 kvadratnih metara, i koji se nalaze na području devet hrvatskih županija: Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj te Varaždinskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Od ovog broja 20 stanova je u Sisku, većina u Capragu.

Kako se saznaje u stanove će biti preseljeni azilanti koji se nalaze u prihvatilištima u Hrvatskoj, ali i izbjeglice iz tzv. europske kvote koje je Hrvatska obvezala preuzeti iz prihvatnih centara u Turskoj, u okviru Europskog programa preseljenja. Oni prvo budu smješteni u Prihvatnom centru u Kutini, a kako stanovi budu opremljeni i uređeni preselit će se u njih.

Osim 20 sisačkih, 11 je stanova u Karlovcu, u Požegi devet, Zagrebu šest, po tri u Dugoj Resi i Bjelovaru, po dva u Daruvaru, Slavonskom Brodu, Osijeku i Lipiku dok je po jedan stan namijenjen azilantima u Koprivnici, Kotoribi, Lepoglavi i Sesvetama.

Kako je navedeno u uvjetima natječaja, stanovi moraju biti uređeni u roku od 20 dana od zahtjeva jer se neće svi stanovi odjednom uređivati, nego kako bude postojala potreba za useljavanjem.

Opremanje stanova financira se uglavnom iz europskog Fonda za azil, migracije i integraciju, od kojeg je Hrvatskoj 2017. odobreno 1,3 milijuna eura. Iz tog fonda podmiruje se 75 psoto troškova, a ostatak iz državnog proračuna. Prije natječaja za opremanje stanova, svi su stanovi prošli i potrebnu obnovu kako bi bili useljivi.

Komentirajte