Naslovnica Vijesti SMŽ Proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije

Proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije

Sisačko moslavačka županija proslavila je svoj Dan, a na proslavu su stigli i premijer Andrej Plenković te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Sisačko-moslavačka županija je po brojnim aspektima prošla najteži put ekonomske tranzicije od osamostaljenja Hrvatske, uz 50.000 izbjeglih za Domovinskog rata i ratnu štetu od milijarde eura. Mislim da je ova Vlada bez presedana u otvorenosti prema ovoj županiji, u odnosu na sve dosadašnje Vlade te ćemo i dalje imati partnerski odnos sa županom, načelnicima i gradonačelnicima sa ovog područja.“ – rekao je premijer Plenković obećavši kako će Vlada i ministarstva i dalje podupirati projekte na području SMŽ gdje su, istaknuto je, do sada ugovoreni gotovo dvije milijarde kuna vrijedni projekti iz europskih fondova.

Čestitavši Dan županije predsjednica je u svom govoru apelirala da se napokon riješi problem nasljednika stanovnika Zrina na Banovini kojima je nakon 1945. godine konsificirano zemljište u tome selu, nakon što je dvije godine ranije mjesto uništeno u napadu partizana, a preostali stanovnici raseljeni.

„Još uvijek nismo ispravili tu nepravdu.“ – rekla je predsjendica Kolinda Grabar Kitarović.

Apelirala je i na opsatanak sisačke Rafinerije.

„Uz dovršetak autoceste od Lekenika do Siska važno je za ovaj kraj sačuvati Rafineriju jer kao da ništa nismo naučili od situacije s brodogradilištima. Važno je sačuvati Rafineriju, ne da ona bude muzejski primjerak, nego da nastavi raditi. Treba ju modernizirati i dati joj nove poslovne prilike. Dali će tu biti etanol ili nešto drugo, sada ne ulazim, ai ju treba modernizirati. Nemojmo se zavaravati, bez industrije nema mapretka, nema demografske obnove. Isti je razlog i zašto se zalažem za LNG na Krku, isto je bitan za razvoj Hrvatske.“ – istakula je predsjednica Grabar Kitarović u svom govoru pozvavši Vladu i sva državna tijela da ustraju na pomoći svim dijelovima Hrvatske.

„Ravnomjeran gospodarski razvoj ključ je demografskog oporavka. Nije isto živjeti u Glini ili Zagrebu i tu država mora učinit sve što može da osigura što više za život ljudi na ovome području.“ – dodala je predsjednica.

Župan Ivo Žinić zahvalio je Vladi RH na potpori u projektima među kojima je istaknuo Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj koji je centar budućeg središta video igara u Hrvatskoj, kao i uspjeh Tehničke škole u Sisku koja će prva, i za sada jedina, u Hrvatskoj najesen upisati smjer tehničara za razvoj video igara.
Uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama pa je tako prim.dr. Ivan Šipuš dobio nagradu za životno djelo, nagrade Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala su Ženskom vokalnom sastavu „Kraluž“ KUD-a “Posavina” Budaševo, muškoj klapi “Kolapjani” Sisak te Tamburaškom sastavu KUD-a “Seljačka sloga” Greda Sunjska.

Za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije priznanja su dobili Damir Kukuruzović, dr.med.spec. pedijatrije Snježana Prodanović, Udruga invalida rada Grada Siska, Miroslav Dimić i Želimir Šiško.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora na ovoj je svečanosti bila saborska zastupnica Željka Josić, nazočan je bio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a izaslanik ministra obrane bio je general-pukovnik Drago Matanović. Uz mađarskog veleposlanika Jozsefa Magyara, nazočni su bili i župani pet županija: virovitičko-podravski Igor Andrović, vukovarsko-srijemski Božo Galić, požeško-slavonski Alojz Tomašević, međimurski Matija Posavec i brodsko-posavski Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, te saborski zastupnici Stipo Šapina, Dražen Barišić i Mato Čičak, kao i brojni drugi uglednici iz društvenog , vjerskog i gospodarskog života.

Po završetku Svečane sjednice Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je, u pratnji županijskih dužnosnika obišla i gradilište Islamskog centra u Sisku.

FOTO: smz.hr

Komentirajte