Naslovnica Vijesti Sisak Održana 7. utrka solarnih automobila u Sisku

Održana 7. utrka solarnih automobila u Sisku

Pobjednici ovogodišnje 7. utrke solarnih automobila SOELA u Sisku su u zadanoj kategoriji vozilo učenika iz Krškog i Sevnice s vozačem Andrejom Kvartnikom, a u slobodnoj kategoriji vozilo Elektrotehničke škole iz Splita s vozačem Antom Uvodićem.

“U dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, organizacijski i financijski pomoći će se još većem broju škola da sudjeluju na toj priredbi” – istaknuo je na startu utrke ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Na utrci sisačkim ulicama nastupila su 23 solarna vozila strukovnih škola iz Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Splita, Đurđevca, Knina i Siska, zatim škola iz slovenskog Krškog – Sevnice i Posušja iz BiH, te vozilo studenata Fakulteta elektronike, računarstva i informatičke tehnologije iz Osijeka.

Kako je izgledala utrka možete pogledati ovdje 

https://www.youtube.com/watch?v=xtylPTOPzkc&feature=youtu.be

“Ono što je još nedavno bila daleka budućnost, to je danas sadašnjost. Naši su učenici ušli u svijet solarne tehnologije, što potvrđuje i ova utrka. Mnogo je znanja, umijeća i novih materijala uloženo u nove bolide, koji su sve savršeniji. Mislim da je ova sedma utrka početak novog razdoblja” – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

U ime organizatora, Tehničke škole Sisak, ravnatelj Davor Malović je ovu priredbu istaknuo kao primjer kako se kroz projekte mora razvijati obrazovanje u Hrvatskoj. Utrkom je bio posebno zadovoljan njen idejni začetnik, profesor Stevče Arsoski, koji je rekao kako su organizatori spremni na dodatni napor u organizaciji.

Utrka je organizirana uz financijsku pomoć Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Sisačko-moslavačke županije, te drugih sponzora.

U sklopu SOELA-e u Sisku održana je i 5. izložba električnih i hibridnih automobila na kojoj je predstavljeno 20-tak električnih i hibridnih automobila, koji su dostupni na hrvatskom našem tržištu, primjerice Tesla, Renault, Nissan, Mitsubishi, Toyota, AIXAM, Citroen, e-Golf, e-UP, Peugeot i BMW.

Održana je i 4. stručna konferencija, ove godine posvećena temi “Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo”.

 

Komentirajte