Naslovnica Vijesti SMŽ Učenici Tehničke škole Sisak na praksi u Italiji i Portugalu

Učenici Tehničke škole Sisak na praksi u Italiji i Portugalu

Predstavljeni su, u Tehničkoj školi Sisak, rezultati projekta „Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada“, kojeg Tehnička škola provodi niz godina.

„Prošle godine smo proveli projekt Erasmus + u sklopu kojeg su naši učenici bili na stručnoj praksi u Bologni u Italiji te u Portugalu, u mjestu Braga. Ovaj mjesec su objavljeni rezultati Erasmusa za sljedeću godinu. Tu smo dobili 113 tisuća eura za mobilnost učenika u sljedećoj školskoj godini, tako da će naši učenici opet ići u Bolognu i ove godine u Sevillu“, najavio je ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović napomenuvši kako je ova škola u Erasmus uključena od 2010. Godine te do sada na tu osnovu povukla više od milijun eura za edukacije učenika i nastavnika.

Tijekom ove školske godine ukupno je 26 učenika Tehničke škole Sisak odradilo trotjednu stručnu praksu u tvrtkama u okolici Bologne u Italiji, a 12 učenika u trvtkama na području protugalske Brage.

Među njima je bila i Isidora Carla Likić, polaznica 3.d razreda, smjer tehničara za računalstvo.

„Prošle sam godine sudjelovala na praksi u Bologni i mogu reći da su iskustva svih učenika u svakom slučaju pozitivna. Mi smo tamo svaki dan išli „na posao“, imali smo organiziranu večeru, a sve ostalo je bilo slobodno vrijeme. U tvrtkama u koje smo išli na praksu, svatko je imao nešto svoje za raditi, ovisno od učenika do učenika i područja za koja su se opredijelili. Neki su primjerice išli na web programiranje, ja sam išla na hardware, strojari su išli na CNC. Puno toga je bilo zapravo u interesu učenika, odnosno učenici bi većinom išli u ona područja koja njih zanimaju i to je bilo jako dobro“, ispričala je Isidora Carla kojoj je, kao njenim kolegicama i kolegama certifikate o obavljenoj stručnoj praksi s uručio župan Ivo Žinić.

„Mi u programu Erasmus sudjelujemo od 2010. godine i svake godine imamo jedan ili dva projekta. Do sad smo proveli devet projekata mobilnosti učenika i nastavnika. Sljedeće godine ćemo imati osam mobilnosti učenika. Na dvotjedno stručno usavršavanje će ići i dva nastavnika – jedan u tvornicu automobila za elektroniku, a drugi u firmu koja se bavi CNC tehnologijom. Kao što znate, mi smo i nositelji Povelje za mobilnosti. Ona se dodjeljuje ustanovama koje su pokazale iznimne rezultate u provođenju Erasmus + projekata i naravno, visoku kvalitetu tih projekta. Budući da smo nositelji Povelje, imamo osigurana sredstva za sljedeće četiri godine, a to znači da sad možemo organizirati i dugotrajne mobilnosti. Znači, ovisno o interesu učenika, možemo im organizirati i po tri mjeseca boravaka u firmama“, objasnio je ravnatelj Malović.

Dodao je kako svake godine Tehnička škola Sisak kroz projekte mobilnosti „povuče“ između 100 i 120 tisuća eura. 

Komentirajte