Naslovnica Vijesti SMŽ Aktualni sat Županijske skupštine

Aktualni sat Županijske skupštine

Na aktualnom satu 13.sjednice Županijske skupštine održanom u Topuskom pitanje vezano za zdravstvo postavio je MOST-ov Petar Ćosić upozorivši na na nedostatak liječničkih timova u određenim dijelovima županije. Također, Ćosić je kritizirao što je župan skrivao informacije kad je u pitanju gradnja centra za azilante u Maloj Gorici:

„Komunicirate na način kao što ste komunicirali kod izgradnje centra za azilante u Maloj Gorici, skrivali ste informacije od građana i smatram da to nije uredu, da je ovakva Županija s takvim načinom, s takvim pristupom došla do kraja svoje povijesti.“ – rekao je Ćosić.

Župan Ivo Žinić je odgovorio kako je županijska uprava transparentna i svaki je županov korak poznat javnosti te kako nije točno da je prešućivao izgradnju centra za azilante:

„Nije točno da sam prešućivao izgradnju centra za azilante. Bio sam na javnoj tribini s ministrom Božinovićem. To je državni projekt. MUP je ponudio jedan centar gdje bi u napuštenom naselju mogao biti centar za azilante. To u javnosti nije prošlo i poštovat ćemo volju stanovnika.“

U pogledu zdravstva rekao je sljedeće:

„Na području Topuskog imamo otprilike dvije tisuće i dvjesto, tristo pacijenata koji su prijavljeni za primarnu zaštitu kod obiteljske medicine, u Gvozdu je to negdje tisuću i petsto, tisuću i sedamsto pacijenata. Tu imamo poteškoće, nikad to nisam tajio, ali se snalazimo. Jedan liječnik opće medicine može imati do dvije tisuće i petsto pacijenata. Mi po Mreži zdravstvene zaštite imamo po dva liječnika u svakom mjestu. To ne mora značiti da ta mjesta moraju biti popunjena. Mi imamo dovoljno liječnika u svim ambulantama, ni jedan pacijent nije ostao nezbrinut. Sve potpuno normalno funkcionira.“

Županov odgovor dopunio je ravnatelj Doma zdravlja Petrinja dr. Zdenko Matijašec: „Ni Gvozd ni Topusko nemaju uvjete da bi imali ugovorene po dva tima obiteljske medicine. Broj pacijenata u ordinacijama je iz dana u dan sve niži. Što se tiče pružanja zdravstvene zaštite ni u jednom trenutku ona nije bila ugrožena ni u Gvozdu ni u Topuskom. Od ponedjeljka smo zaposlili dva liječnika na neodređeno radno vrijeme“, rekao je Matijašec, dodajući kako je to produkt odluke Županije i Upravnog vijeće da se njihova plaća sufinancira s 5 000 kuna neto mjesečno.

SDP-ova Karmela Gajdek je pitala o projektu „Kupujem lokalno“. Kako je rekla neki dobavljači se žale na likvidnost trgovina iz tog projekta.

“Jesu li te informacije točne, kako se planira nastaviti financiranje projekta nakon što se potroše sredstva iz EU fondova za plaće?” – pitala je Gajdek.

Župan Žinić je odgovorio kako postoje tri prodavaonice u tom lancu. „Kroz ovo funkcioniramo preko zajednice proizvođača. Ovaj program se teško financira. S prodajom nije održiv nego je zamišljeno da se poticajnim sredstvima omogući plasman proizvoda.“

Župan je također najavio pokretanje novog projekta „Agro.“ gdje bi se otkupljivali proizvodi poput meda koji mogu stajati na policama. Župan je rekao kako su pokrenuli proizvodni lanac putem web shopa. „Ljudi dobivaju plaću, možda je bilo nekakvo zakašnjenje od nekoliko dana. Ali, vjerujem da će sve biti u redu.“, rekao je.

Komentirajte